Rekord részvétellel indul a hatodik Dunai Regatta

A tavalyi rekordot is meghaladó, több mint ezer nevezés érkezett 22 felsőoktatási intézményből, a Műegyetem rakparton május 5-én sorra kerülő Dunai Regatta V4 Races sport- és kulturális fesztivál versenyszámaira. A szervezők közel 30 ezer látogatóra számítanak a rendezvényen.

A szervezők tájékoztatása szerint hatodik alkalommal rendezi meg az Antall József Tudásközpont (AJTK) a Dunai Regattát, a legnagyobb, egyetemek közti sport- és kulturális fesztivált, a 2018-as fesztiválszezon nulladik napjaként május 5-én. A rendezvény sportversenyeire a tavalyit is meghaladó, rekord számú jelentkezés érkezett, közel 1000 versenyző nevezett a résztvevő 4 külföldi és 18 magyar egyetemről. Az ingyenes fesztivál kiemelt célja, hogy népszerűsítse a fiatalok körében az egészséges életmódot, illetve a sportok szeretetét, pozitívan járuljon hozzá Budapest és Magyarország imázsához, valamint felhívja a figyelmet a Duna sokszínű használatára. A V4-es magyar elnökség hivatalos programjaként az esemény erősíteni kívánja a régióban élő fiatalok közötti kapcsolatokat is – a Regatta vízi versenyein idén lengyelországi, csehországi és szlovákiai felsőoktatási intézmények is megmérettetik magukat.

 

A Dunai Regatta V4 Races sárkányhajóversenyén ebben az évben két futamban indul az összesen 19 egyetemi csapat, így ebben a versenyszámban két bajnokot is avatnak. Az evezős nyolcas versenyben az elmúlt évekhez hasonlóan profi versenyzők mérik össze tudásukat, itt hat hazai csapat két külföldi (lengyel és cseh) legénységgel küzd meg a bajnoki címért.

Az elmúlt hat évben a Dunai Regattán résztvevő egyetemek száma több mint háromszorosára nőtt, emellett egyre több, a vízi futamokon kívüli sport- és kulturális program is várja az érdeklődőket. A fesztivál életre keltésével nem kisebb célt határoztunk meg, mint hogy a dunai versenyeken keresztül hívjuk fel a figyelmet a folyó közösségépítő szerepére, a Duna sokszínű használatára. Az egyetemi sportversenynek indult Regatta mára valódi sportfesztivállá, a fesztiválszezon legelső állomásává fejlődött, amire közel 30 ezer látogatót várunk május 5-én” – mondta Gorácz Anikó, a Dunai Regattát szervező AJTK Arculat és kommunikáció irodájának vezetője.

2018.04.25. Regatta sajtótájékoztató

A fesztivál látogatói a vízi versenyeken kívül számos egyéb, extrém és látványsportágakkal is találkozhatnak, mint a strandröplabda, a látványos cheerleading és fun stunting, a cross challenge, streetball vagy falmászás. A fesztiválon emellett sor kerül a „legizmosabb egyetemek” versenyére, az Országos Egyetemi Sörpong Bajnokságra, a 16 legjobb hazai sportolót felvonultató freestyle foci világbajnoki selejtezőre, valamint a hazai legjobb 20 férfi és 10 női street workout versenyző is összeméri tudását, egy vb-selejtező keretén belül, továbbá e-sport sátor is várja a vendégeket. A fesztiválhangulathoz neves zenekarok is hozzájárulnak, köztük a Cloud9+, a Kelemen Kabátban, a Follow the Flow, az Ivan & The Parazol, a Patikadomb, a Soul Surge, a Saverne, a Drop The Cheese, valamint Bakaszabi és Peter Jabin is fellép az eseményen. A fesztiválon Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is előadást tart Geopolitikai Regatta címmel.

2018.04.25. Regatta sajtótájékoztató

A Dunai Regatta V4 Races a fiatalok szemszögéből valódi emocionális töltettel rendelkező esemény. A műfaj személyesen megélhető jellege miatt ezért elsősorban rájuk számítunk, nemcsak a versenyek, de a kulturális programok során is. A sport egyetemes, mindenki számára azonos szabályrendszert kínáló közeg, az egyedülálló közösségi élmény lehetősége. A V4-es országok számára a Dunai Regatta V4 Races emellett olyan közös platformot is jelent, amely kiemelt szerepet tölt be nemzeti öntudatunk és egymáshoz tartozásunk erősítésében” – mondta Deutsch-Für Ágnes, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója.

Résztvevő egyetemek:

–           Állatorvostudományi Egyetem

–           Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem

–           Budapesti Corvinus Egyetem

–           CEU Közép-európai Egyetem

–           Budapesti Gazdasági Egyetem

–           Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem

–           Eötvös Loránd Tudományegyetem

–           Nemzeti Közszolgálati Egyetem

–           Óbudai Egyetem

–           Semmelweis Egyetem

–           Testnevelési Egyetem

–           Debreceni Egyetem

–           Pázmány Péter Katolikus Egyetem

–           Pécsi Tudományegyetem

–           Széchenyi István Egyetem, Győr

–           Szegedi Tudományegyetem

–           Szent István Egyetem

–           Pannon Egyetem, Veszprém

–           Lengyelország, Bydgoszcz-i Egyetem

–           Lengyelország, Jagello Egyetem

–           Pardubice-i Egyetem

–           Szlovákia, Selye János Egyetem, Komárno

A Regatta számokban:

–           400 sárkányhajós

–           72 evezős

–           70 strandröpladbás

–           40 cross fit résztvevő

–           30 Street Workout versenyző

–           16 freestyle focista

–           150 cheerleader

–           18 hazai egyetem

–           4 V4-es egyetem

–           5 vízi futam

–           13 sportág

–           40 rakparti program

–           11 zenei fellépő

Programok:

egyetemek közötti strandröplabda-bajnokság, cheerleading és fun stunting bemutató, cross challenge-bajnokság, országos egyetemi beerpong bajnokság, B33 streetball-verseny, freestyle foci világbajnoki selejtező, street workout világbajnoki selejtező, falmászás, a Sound of the University tehetségkutató döntője, e-sport sátor, minigames, a legizmosabb egyetemek versenye, Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Geopolitikai Regatta című előadása.

Fellépők:

Cloud9+, Kelemen Kabátban, Follow The Flow, Soul Surge, Ivan & The Parazol, Saverne, Drop The Cheese, Bakaszabi és Peter Jabin, Patikadomb.