Sorsoltak a Masters vb-n: Olasz és török ellenfél a Millenniumnak

Maximális létszámmal, 120 csapattal indul augusztus 7-én a 17. FINA Masters Világbajnokság vízilabdatornája. Összesen 357 mérkőzést rendeznek a Hajós Alfréd Uszoda medencéiben, már reggel 8-kor elkezdődik a program, a magyar olimpiai bajnokokból álló férficsapat este 7-kor játssza majd csoportmérkőzéseit.

A Magyar Vízilabda Szövetség hivatalos honlapjának pénteki közléséből kiderült, hogy A Masters világbajnokság hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint a Duna Arénában megtartották a 17. FINA Masters Világbajnokság vízilabdatornájának sorsolását. Ed Evelly, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) Masters Bizottságának elnöke, Kurt Mikkola, a testület tiszteletbeli főtitkára, Benedikti Dávid, a masters vízilabdatorna versenyigazgatója és Vári Attila, a világbajnokság szervező bizottságának masters koordinátora közreműködött a sorsolás során – Sydney és Athén olimpiai bajnoka kettős minőségben, hiszen ott lesz majd a medencében is, a 40+-os korosztályban induló Millennium együttesében.

Összesen 102 férficsapat nevezett a világbajnokságra, a legnépesebb korosztály a 45+ és az 50+, ott 16-16 együttes indul, de sokan, 14 csapat vív majd az aranyéremért a 40+-os mezőnyben is. Kuriózumnak számít, hogy a többi közt Fehéroroszországból, Ukrajnából, Kolumbiából, Argentínából, Finnországból, Moldovából, de Észtországból is jön csapat Budapestre.

A nőknél 18 együttes indul, 7 klub a 30+-os korosztályban, 7 csapat a 35+, 40+ és 45+-os nevezettek számára kiírt mezőnyben, 4 pedig az 50+, 55+ és 60+-os indulóknak kiírt tornán. Érkezik csapat a hagyományos pólónemzetek képviselői mellett Kolumbiából, Csehországból és Írországból is.

A hatalmas mezőny miatt a hétnapos világbajnokságon végig nagyüzem lesz minden medencében, az első két napon 56, a harmadikon 54 találkozót rendeznek például, a leglazább játéknap az utolsó lesz, azon „csak” 40 alkalommal szólal majd meg a kezdősípszó. Összesen 357 mérkőzést rendeznek a vb-n, ilyen horderejű vízilabdatornát még nem rendeztek a Margitszigeten, de minden bizonnyal a világon sem.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó férfi 40+-os korosztály küzdelmeiaz alábbi négy csoportban zajlanak:
A csoport: Pampas (argentin), WC Somovi (szerb), Triangle Water Polo (amerikai)
B csoport: Millennium (magyar), Pallanuoto Milano A.S. Dilett (olasz), Galatasaray (török)
C csoport: Masters Rio Waterpolo Club (brazil), OSC Senior (magyar), Belarus Master (fehérorosz), Sport Club Brenntag (román)
D csoport: Water Polo Dinamo Kijev (ukrán), Oázis SC (magyar), St. Petersburg (orosz), Darkside (amerikai)
Látható, hogy az olimpiai bajnokok csapata mellett még két magyar együttes, az OSC és az Oázis küzd ebben a csoportban.

A Millennium csoportmérkőzései:
Augusztus 7., hétfő, 19 óra: Millennium HUN-Galatasaray
Augusztus 8., kedd, 19 óra: Millennium HUN-Pallanuoto Milano
A férfitornán egyébként összesen tizennégy magyar csapat vesz részt, olimpiai bajnokot köszönthetünk az MC Walrus Budapest 55+-os együttesében is, Sudár Attila személyében. Az amerikai Blue Thunder Masters kötelékében pedig Kásás Zoltán olimpiai ezüstérmes, világbajnok vízilabdázó játszik majd a vb-n.

A magyar férficsapatok a masters vb-n:
MAFC Masters (30+), Neptun VSC (30+), ESE 80 (35+), Hungarian Bull’s Blood (35+), Millennium HUN (40+), Oázis SC (40+), OSC Senior (40+), Budai LTD (45+), Tungsram (45+), Ybl-Octopus (45+), Happy Hippos (50+), Sunday Boys (50+), Sunday Boys (55+), MC Walrus Budapest (55+)

A nőknél a világ- és Európa-bajnok magyar kiválóságokat, így többek között Stieber Mercédeszt, Drávucz Ritát, Primász Ágnest, Rédei Katát, Szalkay Orsolyát tömörítő Budakalászi SC a 30+-os korosztályban indul, hasonlóan a Bánki VSE-hez.
A korosztály csapatai: Budakalászi SC (magyar), The Olympic Club (amerikai), KINEF Kirishi (orosz), English Roses Masters Water ERME (brit), Bánki VSE (magyar), Bay Area Masters (amerikai), Eimsbütteler Turnverband (német)

A masters vízilabdatorna küzdelmei – hasonlóan az egész világbajnoksághoz – ingyenesen látogatható, de a Hajós Alfréd Uszoda rendezvényeihez (és a Duna Aréna úszóversenyeihez) előzetes regisztrációra lesz szükség. Ez augusztus 1-jén indul majd az eventim.hu oldalon, további részleteket később közöl majd a szervező bizottság.

A teljes vízilabdaprogramhoz ide kell kattintani.

Az ingyenesen látogatható 17. FINA Masters Világbajnokság úszó- és vízilabda-eseményeire a nagy érdeklődés miatt előzetes regisztrációra lesz szükség. Az eventim.hu oldalon igényelhető majd a 0 forintos jegy, amely a helyszíni érvényesítés mellett jogosít belépésre a Hajós Alfréd Uszodába, illetve a Duna Arénába – erről számolt be korábban a waterpolo.hu.

fotó: waterpolo.hu

Vélemény, hozzászólás?