Torba Erik és Szőke Alex is ezüstérmet szerzett a belgrádi világkupán!

Belgrádban, az évet záró egyéni világkupa hétfői versenynapján összesen négy magyar birkózó volt érdekelt, két kötöttfogású a súlycsoportja döntőjében.

A magyar szövetség hétfői beszámolója szerint az Európai Játékok-2., Eb-3. Torba Erik (63 kg) a katonai világbajnok orosz Zsambolat Lokjajevvel találkozott, s egy szép kiléptetéssel vezetést szerzett. Hogy utána miért kellett az első és a második menetben is meginteni, azt legfeljebb a török vezetőbíró tudja, mindenesetre megint azt sújtották, aki csinált akciópontot. Az utolsó pillanatok kétségbeesett próbálkozása hamvába holt, a 4-1-es vereség ellenére a Honvéd 24 éves sportolója nagyszerűen helytállt, mint ahogy az egész csonka évben: a februári Európa-bajnokságról bronz-, a mostani világkupáról pedig ezüstéremmel térhet haza.

Másik finalistánk, a kadet vb- és junior Eb-győztes Szőke Alex (97) szintén orosszal, méghozzá a világ- és Európa-bajnok Musza Jevlojevvel küzdött a végső sikerért. Az ESMTK mindössze húszéves versenyzője ebben a nagy súlyban már eleve bőven megtette a magáét, mint ahogy ezúttal is, egy intést és egy levitelt elszenvedve 3-0-lal „megúszta” a csatát a kategóriát uraló klasszissal szemben. Szőke megszerezte pályafutása első világversenyes érmét a felnőttek között, de biztosan nem az utolsót.

Az U23-as vb-5. Kecskeméti Krisztián (60) a vigaszágon technikai tussal (10-0) verte az izraeli Abere Fetenét, így kivívta a jogot a bronzmérkőzésre, ahol az Európa-bajnok, vb-3. szerbiai Frísz Krisztiánnal csatázott. Az esélyesebbnek számító, zentai születésű rivális nagyobb rutinjának köszönhetően 2-0-ra nyerte az akció nélküli mérkőzést, így 21 éves ceglédi versenyzőnk 5. lett. A magyar kötöttfogású szakág így nagyszerűen, egy arany- és három ezüstéremmel, valamint egy ötödik hellyel zárta a vk-t.

A hétfőn kezdő hölgyek között a megbetegedő Európa-bajnok, Barka Emese távollétében csak az ifjúsági olimpiai 2. Szél Anna (62 kg) volt érdekelt, aki 7-0-ra kikapott a kétszeres kadet vb-1. indiai Szonamtól és kiesett.

Kedden az Eb-2., U23-as kontinensbajnok Németh Zsanett (76) a román Axente ellen rajtol nehéznek tűnő ágán.

Fotó: MBSZ/Martin Gábor