Újabb két érem paraúszó vb-n: Pap Bianka világbajnok, Konkoly Zsófia ezüstérmes!

A manchesteri WPS Paraúszó Világbajnokság harmadik versenynapja is jelentős magyar eredményeket hozott. A paralimpiai bajnok Pap Bianka 400 méteres gyorsúszásban aranyérmet, a paralimpiai bajnok Konkoly Zsófia 100 méteres pillangóúszásban ezüstérmet szerzett.

A Magyar Paralimpiai Bizottság szerdai tájékoztatása szerint Pap Bianka, S9-es sérültségi kategória 400 méteres gyorsúszásában remekelt. A versenyszám címvédője 4:33.43-es időeredménnyel első, aranyérmet jelentő helyen zárta a futamát. A döntő második helyezettje a lengyel Oliwia Jablonska (4:38.57), harmadik helyezettje pedig a brit Faye Rogers (4:41.06) lett. A Vasas SC parasportolója egy nappal korábban 200 méteres vegyesúszásban is elhódította a vb-címet (SM10) és ezáltal egy paralimpiai országkvótát is szerzett.

A csapat másik húzóember, a paralimpiai bajnok Konkoly Zsófia, S9-es sérültségi kategóriában volt érdekelt 100 méter pillangóban. A PSN Zrt. úszónője hatalmas hajrában, 1:08.34-es időeredménnyel ért célba a második helyen. Előtte a kínai Jialing Xu (1:08.34), míg mögötte az ausztráliai Emily Beecroft (1:08.66) végzett. A magyar paralimpikon így tovább növelte vb-érmeinek számát, miután már a második versenynapon 200 méteres vegyesúszásban (SM9) győzött és emellett egy paralimpiai országkvótát is szerzett.

(Konkoly Zsófia; fotó: MPB)

A paralimpikon Adámi Zsanett 100 méteres hátúszás S2-es sérültségi kategóriájában kiegyensúlyozott teljesítménnyel ötödikként végzett, 3:19.60-as idővel. A hölgyek 200 méteres vegyesúszás SM6 sérültségi kategóriájában a világbajnoki bronzérmes Száraz Evelin 3:17.48-as úszást követően hatodik, míg a férfiaknál az Európa-bajnoki ezüstérmes Iván Bence 2:58.64-es időeredménnyel hetedik helyezett lett. Hotz Csenge a 400 méteres gyorsúszás S9-es sérültségi kategória előfutamából nem jutott tovább a döntőbe.

Két, paralimpiai kvótát érő világbajnoki érmet szereztek mieink a paraúszó vb-n

Az angliai világbajnokság kiemelten fontos, mivel a versenyszámok arany- és ezüstérmes sportolói országkvótát szereznek a 2024-es párizsi paralimpiára. Hazánk ezidáig hat kvótát szerzett: egyet-egyet atlétikában és kerékpárban, kettőt-kettőt sportlövészetben, valamint úszásban. A fogyatékos sportmozgalom legnagyobb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

fotó: MPB