Az UWW küldöttsége elégedett a vb előkészületeivel!

Már csak 156 nap van hátra az október 20-ig, azon a szombati napon 10 óra 30 perckor a Papp László Budapest Sportarénában szőnyegre szólítják az első szabadfogású versenyzőket a budapesti birkózó-világbajnokságon.

A Magyar Birkózó Szövetség szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt napokban a magyar fővárosba látogatott a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) népes delegációja, hogy a vb magyar szervező bizottságának tagjaival áttekintsék, hogy hol tartanak az előkészületek. A megbeszélések során minden apró részletre kiterjedően egyeztettek, de természetesen a legfontosabb helyszín a viadalnak otthont adó aréna volt. Itt szinte minden négyzetcentimétert feltérképeztek, hiszen csak a legfigyelmesebb előkészületekkel lehet biztosítani, hogy majd a versenyzők, a szakvezetők, a bírók, az egészségügyi személyzet, a technikai delegátusok, a biztonságért felelősek, a kiemelt vendégek, a sajtó munkatársai, s természetesen a csarnokba kilátogató nézők is pontosan tudják, hogy hol lesz a helyük, s oda miként juthatnak el. A csarnok majdani berendezésének meg kell felelnie az UWW nagyon szigorú előírásainak, a nemzetközi szövetség fokozottan ügyel arra, hogy minden általa rendezett versenyen, kontinens- és világbajnokságokon, így magától értetődően Budapesten is valamennyi apró részletre figyeljenek az aktuális rendezők.

Az UWW szakemberei elégedetten nyugtázták, hogy a magyar szervezők már nem csupán elméletben tudják a dolgukat, az arénában mindennek megvan a helye, hogy aztán októberben mindössze három nap alatt a szinte üres csarnokból a legextrémebb igényeket is kielégítő világbajnoki helyszínt varázsoljanak. Újfent elhangzott, hogy Budapestnek minden idők legjobb világbajnokságát kell megrendezni, de a munkalátogatás tapasztalati alapján erre minden alap megvan.

A budapesti látogatás során terítékre került az újszerű, súlycsoportonkénti kétnapos lebonyolítási rend, amely a közelmúltban, az oroszországi Kaszpijszkban lezajlott Európa-bajnokságon vizsgázott első alkalommal. Az Eb-n egyébként az UWW vezetőinek, illetve a nemzetközi sajtó munkatársainak is bemutatkozott a budapesti vb.

A vendégek az arénán kívül meglátogatták a sportolók, szakvezetők majdani lakhelyéül szolgáló szállodákat is, nagy örömmel nyugtázták, hogy budapesti vb a kis távolságok versenye lesz. A főszereplők, a sportolók szállása alig 100 méterre lesz a csarnoktól, de a legnagyobb távolság is csupán 2,5 km. A magyar rendezők megmutatták a vb kísérő rendezvényeinek, az UWW kongresszusnak, a Hall of Fame vacsorának és a gálaműsornak otthont adó létesítményeket is.

A Magyar Birkózó Szövetség irodáiban egyeztették a marketing, pr- és média aktivitásokat, az akkreditáció, a doppingvizsgálatok részleteit, s nem utolsó sorban a februárban megkezdődött jegyértékesítés tapasztalatait. Ez utóbbi témában a magyar szervezők büszkén számoltak be arról, hogy bár még több mint öt hónap van a rajtig, a világbajnokság hivatalos honlapján (www.budapestwrestling2018.com) keresztül szépen fogynak a belépők. A külföldi piacokon való eladást a napokban az UWW is promóciós aktivitásokkal támogatja.

Bacsa Péter, a vb szervező bizottságának ügyvezető igazgatója elégedetten nyugtázhatta az UWW-delegátusok kedvező véleményét az előkészületek állásáról, de emlékeztetett arra, hogy nagyon dolgos másfél száz nap vár a szervezőkre, hogy Budapest ismét méltó házigazdája legyen a sportág legjelentősebb viadalának.