Takács Kincső kvótát szerzett női C-1 200 méteren, 16 magyar indulhat Párizsban

A szegedi pótkvalifikációs ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokság második napján Takács Kincső női C-1 200 méteren megszerezte a magyar válogatott 16. kvótáját a párizsi olimpiára. Délután folytatódtak a para világbajnokság előfutamai is, Varga Katalin, Boldizsár Dalma, Juhász Tibor és Suba Róbert ért el kiemelkedő eredményeket.

A magyar szövetség csütörtöki beszámolója szerint kora délután Takács Kincsőnek a középfutamból sikerült bejutnia a döntőbe, így harcba szállhatott az egyetlen még hiányzó női kenus indulási jogért a nyári ötkarikás játékokra. Kincső a kilences pályáról rajtolva egészen sokáig a mezőnnyel együtt evezett, egyedül a független színekben induló Yuliya Truhskina tudott elszakadni tőlük. Világbajnokunk végül hatalmas hajrával a második helyen ért célba, tehát sikerült elérni a kitűzött célt, megszerezte a kvótát.

„Egy nagyon nyugodt felkészülés van most mögöttem

– kezdte az értékelést felszabadultan a győriek klasszisa.

Mentálisan nem voltak körülöttem zavaró tényezők. Végre ki tudtam adni magamból adni azt a teljesítményt, ami bennem van.”

Habár nehezen indult számára a nap, a befektetett munka végül megtérült a döntőben.

„Hullámzó nap volt. Az előfutam után össze kellett rántanom magamat, mivel egy olyan hibát követtem el, amit nagyon sajnáltam. Azt éreztem, hogy rendben vagyok fejben és fizikálisan is. A középfutam kezdett alakulni, de éreztem, hogy van még bennem több is.”

Kincső a futam után elmondta, hogy eddig nem foglalkozott a holnap kezdődő világkupával, ahol C-1 200 méteren áll majd rajthoz, eddig csak a kvótaszerzésre koncentrált. Kenusunknak hála a magyar kajak-kenu válogatott 16 kvótával készülhet Párizsra.

Délután folytatódtak a para kajak-kenu világbajnokság előfutamai is. A paralimpiai bronzérmes Varga Katalin egyik legnagyobb ellenfele, a brit Emma Wiggs mellé került az előfutamban, akit végül le is győzött. Kata a jó rajtja után magabiztos előnyt tudott kialakítani vetélytársával szemben, amelyet aztán végig tudott tartani, annak ellenére, hogy elmondása szerint a szél miatt rengeteget kellett kormányoznia. Kata ezzel az eredménnyel egyenes ágon bejutott a szám szombati döntőjébe.

„Változóak voltak a körülmények, a pálya vége nekem is egy kicsit nehezebb volt. Kormányozni kellett a hajót, de azt vettem észre, hogy Emmának se ment könnyen. Meglátjuk a döntőre ki, hogy szedi össze magát, de minden esetre a mostani eredmény egy jó előjel

– vélekedett a futam után kajakosunk, aki egyből meg is beszélte a javítási lehetőségeket edzőjével, Karnok Marcellel.

– Hagy kívánni valót maga után a pályám. Ezt gyorsan meg is beszéltük a Marcival, ő pontosan azt látta, amit én éreztem belül. A pálya végén még vannak teendőink.”

Ugyanebben a számban Boldizsár Dalma előfutamában a hatodik helyen végzett, pénteken 8:40-kor kezdődő középfutamból juthat be a fináléba.

Juhász Tamás és Suba Róbert VL2 200 méteren ugyanabban az előfutamban állt rajthoz. A futamból egyedül az elsőként célba érő jutott automatikusan a döntőbe, így Suba Róbert második, Juhász Tamás negyedik helye a középdöntőre volt elegendő.

Fotók: Magyar Kajak-Kenu Szövetség