Átadták a 2018-as magyar Fair Play-díjakat

A Duna Arénában megtartott ünnepélyes gálán adták át a 2018-as évre vonatkozó Fair Play-díjakat. Hat kategóriában 16 díjazottat ünnepeltek a MOB Fair Play Bizottsága és a Sportjus Magyar Sportjogász Társaság közös eseményén, melyen köszöntőt mondott dr. Kamuti Jenő fair play-elnök mellett Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság első embere is.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának beszámolója szerint a korábbi évekhez hasonlóan a sportszerű cselekedetet, a sport szolgálatában kifejtett tevékenységet, a fair play népszerűsítését, az életművet, valamint a szabadidősport, illetve a művészet/tudomány területén a fair play szellemiségében végzett munkát jutalmazta a bizottság.

Dr. Kamuti Jenő, a MOB Fair Play Bizottságának elnöke, a MOB elnökségének és a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja megnyitó beszédében kitért a múltra is. „Párizsban 1963-ban alakult meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság, Magyarországon pedig az első díjakat 1967-ben ítélte oda a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott fair play testület. A díjátadók több évtizedes története során ez az első alkalom, hogy a Magyar Sportjogász Társasággal (Sportjus) együtt adjuk át a díjakat, hiszen a fair play és a jog együtt jár” – mondta Kamuti Jenő.

Dr. Kásler Miklós köszöntőjét Kovács István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, az est házigazdája olvasta fel. „A magyar sportnemzet. Ahhoz azonban, hogy sportoló nemzetté váljunk, fel kell ismernünk példaképeinkben azokat az értékeket, amelyek megérdemelten emelik őket a legnagyobbak közé. Ezek nemzetünk által is vallott értékek. A sport felkészít minket az akadályok leküzdésére, nevel, tanít és ösztönöz, függetlenül attól, hogy versenysportról, vagy a szabadidő értékes eltöltéséről legyen szó. Példaképek azonban nem csak azok a sportolóink lehetnek, akik a legjobb eredményt elérik, hanem azok, akik saját versenyüket feladva vagy esélyeiket jelentősen csökkentve segítettek egy bajba jutott sporttársukon. Ahhoz, hogy valaki hosszú évek mentális és fizikai felkészülését, saját vágyait és céljait háttérbe szorítva máson segítsen, talán még nagyobb lelki erő kell, mint elsőnek áthaladni a célvonalon. Ma olyan személyeket díjazunk, akik meghozták ezt az óriási áldozatot, és ezzel váltak örök példalépekké” – fogalmaz levelében az emberi erőforrások minisztere.

Kulcsár Krisztián kiemelte a Nemzetközi Fair Play Bizottságot is irányító Kamuti Jenő fáradhatatlan tevékenységét; mint mondta, ő a fair play-mozgalom mozgatórugója. „Fair play nélkül nincs sport, szoktam mondani, bár ez nem minden esetben igaz. Inkább azt vallom: a sport azért van, hogy terjessze a fair play eszméjét” – fogalmazott a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Dr. Nagy Zsigmond, a Sportjus elnöke emlékeztetett rá, társaságuk mottója, hogy a sport alapvető emberi jog, és kiemelte, közösségük elkötelezett a sport és a jog iránt. „Bízunk benne, hogy a mai alkalom hosszú közös utat indít el” – mondta.

Magyar Fair Play Bizottság 2018-as díjazottai (méltatásuk ide kattintva olvasható)

Fair Play cselekedet kategória:
Trófea: Szántói Szabó Tamás (kajak-kenu)
Diploma: Sipos Árpád (teqball) és Rade Mijatovic (kézilabda)

A sport szolgálatában kategória:
Trófea: Köpf Károly (sportvezető) és Karger Kocsis László (sportdiplomáciai főtanácsadó)
Diploma: Győr Béla (hagyományőrző, a MOA főtitkára)

A Fair Play népszerűsítése kategória:
Trófea: Füredi Marianne (újságíró) és Szalay Péter (újságíró)
Diploma: FTC jégkorongszakosztály U8-U10-es korcsoport

Szabadidősport kategória:
Trófea: Magyar Repülő Korong Országos Sportági Szakszövetség

Életmű kategória:
Trófea: Sziklenka László (kajak-kenu), Csányi Rajmund (torna), Bérces Edit (ultrafutás) és Göröcs János (labdarúgás)
Diploma: Pajor István (sí)

Művészet/tudomány kategória:
Trófea: dr. Juhász Árpád (televíziós, utazó)

 

fotó: MOB / Szalmás Péter