Olimpikonok és paralimpikonok vették birtokba a Várkert Bazár kifutóját a Magyar Sport Napján

Május 6-án, a Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat formaruháit. A párizsi olimpia és paralimpia nyitóünnepségére a bevonuló ruházatot a Heavy Tools tervezi és készíti, míg a sportruházatok az Adidas és a Tisza, az ünneplő ruházatok pedig a Roland Divatház és a Kézmű közreműködésével készülnek.

A modellek között feltűnt többek között a negyedik olimpiájára utazó Telegdy-Kapás Boglárka és az immár édesanyaként paralimpiai bajnoki címvédésre készülő Illés Fanni, de az énekes-rapper T. Danny és a Nemzet Színésze, Udvaros Dorottya is tiszteletét tette a catwalk-on. Megszólaltak emellett a márkák képviselői, az érintett sportvezetők, valamint szponzori oldalról a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Posta és a Szerencsejáték Zrt. képviselői is.

A nagyszabású rendezvény résztvevőit Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntötte – derült a két szervezet, a MOB és a MPB közös beszámolójából.

(fotó: MPB)

„A magyar sportban minden területen arra törekszünk, hogy a legjobbak legyünk, így van ez sportolóink megjelenésénél is. Fontos, hogy kiválóságaink úgy tudjanak fellépni az olimpián és a paralimpián, hogy jól érzik magukat, magabiztosak. A csapatruha azonban az esztétikán túl a büszkeség szimbóluma is. Hosszú évek, évtizedek kemény munkáját jeleníti meg, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki felvehesse magára a nemzeti színeket. Arra kérem a magyar csapat tagjait, hogy egyetlen pillanatra se feledjék, hogy a pályán és a pályán kívül is hazánk és a magyar sport nagykövetei lesznek Párizsban, akikre fiatalok ezrei tekintenek példaképként”

– emelte ki beszédében.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt az olimpiai csapat céljairól beszélt, valamint az esemény keretében bejelentette a Magyar Olimpiai Csapat két párizsi csapatkapitányát Szilágyi Áron és Telegdy-Kapás Boglárka személyében.

„Az olimpia idén visszatér Európába, amely nemcsak a sportolók, hanem a szurkolók számára is különlegessé teszi az ötkarikás játékokat, hiszen valós időben szurkolhatnak a tévéképernyők előtt, sőt, a szerencsésebbek a helyszínre is eljuthatnak, hogy buzdítsák a magyar csapatot. Párizs a sport, a kultúra és az elegancia városa, a Magyar Olimpiai Csapat ruházatának összeállításakor igyekeztünk ezeket a szempontokat szem előtt tartani, és elnézve a sportolókat, talán mondhatom, hogy sikerült is. Köszönjük szépen minden partnerünknek, hogy ezt lehetővé tette.”

– mondta Gyulay Zsolt.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László a régi korok formaruháit idézte meg és a sport egységes és oszthatatlan jellegére hívta fel a figyelmet.

(fotó: MPB)

„A mai divatbemutatón résztvevők nem ép és fogyatékos, nem kerekesszékes és látássérült, hanem büszke magyar sportembereket és hírességeket láthattak”

– hangsúlyozta beszédében.

Az est műsorvezetői, Miklósa Erika és Mohay Bence összesen hat tour-t konferáltak fel a Várkert Bazár rendezvénytermének kifutóira, ahol nyolc olimpikon, nyolc paralimpikon és huszonegy meghívott híresség mutatta be a formaruhákat. Az olimpikonok közül Debreczeni-Klivinyi Kinga kézilabdázó, Gulyás Michelle öttusázó, Losonczi Dávid birkózó, Özbas Szofi és Tóth Krisztián judósok, valamint Márton Richárd, Telegdy Ádám és Telegdy-Kapás Boglárka úszók csillogtatták meg tehetségüket a catwalk-on, hogy bemutassa az Adidas által tervezett sportruházatot, a Roland Divatház ünneplő ruháit és a Heavy Tools. A három márka képviselője – Fanny Lanctot, az adidas márkaigazgatója, Berendi Szonja, a Roland Divatház márkaigazgatója, valamint Doroszlay László, a Heavy Tools ügyvezető igazgatója – pódiumbeszélgetés keretében is mesélt arról, hogy mit jelent a vállalkozásuk életében az olimpikonokkal történő együttműködés.

Galéria:

(Fotók: MOB / Szalmás Péter)

A paralimpikonok közül többen már rutinosan mozogtak a kifutón, hiszen korábban Rió és Tokió előtt is tartott divatbemutatót a Magyar Paralimpiai Csapat. Idén a közönség Bessenyey Zoltán atléta, Fonyódi Ildikó díjlovas, Illés Fanni, Iván Bence és Pap Bianka úszók, Kertész Róbert tollas- röplabdázó, valamint Nádasdy Anna és Osváth Richárd vívók tolmácsolásában ismerkedhetett meg közelebbről a Tisza által tervezett és készített paralimpiai sportruházati kollekcióval, valamint a Kézmű ünneplő ruházatával. Ezen kívül természetesen a paralimpikonok is részt vettek a Heavy Tools bevonuló ruházatának közös bemutatásában. A Tisza és a Kézmű, valamint a modellek ékszereit szolgáltató Zema képviselői – Vidák László, a Tisza tulajdonosa, Madarász Dezső, a Kézmű közbeszerzési és beszerzési igazgatója, valamint Papp Erzsébet, a Zema kreatív igazgatója – pódiumbeszélgetés keretében számoltak be arról, mi inspirálta őket a kollekciók megalkotása során, és miért fontos nekik a magyar sportolók támogatása.

A sportolókat híres művészek, közéleti személyiségek és korábbi sportolók-sportvezetők kísérték a kifutón. A Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat nevében ezúton is köszönték Agárdi Szilvia énekesnő-modell, Berettyán Nándor színész, Berkesi Judit műsorvezető, Drávucz Rita vízilabdázó, Fehér Tibor színész, Gaál Zsóka sakkozó, Gubik Petra énekes-színésznő, Győrfi Pál. az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Katona Kinga színésznő, Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, Kocsis Paulina énekesnő, Kucsera Gábor kajakozó, Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője és kutyája, Hope, Mészáros Nóra riporter-műsorvezető, Mosolygó Sára színésznő, Nemanja Nikolics labdarúgó, Rippel Ferenc artista, Soltész Rezső énekes, Stana Alexandra táncművész, Szekeres Pál vívó és sportvezető, T. Danny énekes-rapper-dalszerző, Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze és Várkonyi Attila, alias Dj Dominique közreműködését a kollekciók bemutatásában.

Galéria:

(Fotó: MPB)

Az est fellépői Szabó Száva, Gubik Petra és Stefán Dalma (Dj Stephanie) voltak, a produkciók tánckarát a Túri Lajos Company kiváló táncosai adták.

A divatbemutató programját a Magyar Nemzeti Bank olimpiai-paralimpiai emlékérme kibocsátása is színesítette. Dr. Kandrács Csaba MNB-alelnök kiemelte,

„az egyenlőség, az integráció és az inklúzió jegyében a Magyar Nemzeti Bank az emlékérmén ezúttal az „egységes csapat – egy ország” üzenetet kívánja megjeleníteni, valamint az olimpiai és paralimpiai tematikájú emlékérméken most először a kiváló sportolók mögötti sportszakmai és szurkolói bázist is megjeleníti.”

Az érméből a helyszínen tiszteletpéldányt kapott Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök vezérigazgatója, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, sportolói oldalról Szatmári András olimpiai bronzérmes és Krajnyák Zsuzsanna paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívók, valamint Endrődy Zoltán, az érme tervezője.

A Magyar Posta hagyományaihoz híven szintén készített olimpiai bélyeget a párizsi ötkarikás játékok alkalmából, amelynek ünnepélyes kibocsátására szintén a divatbemutató keretében került sor.

„Egy ekkora jelentőségű sportünnep olyan téma, ami bélyegre kívánkozik, ezért nem volt kérdés, hogy a Magyar Posta a Közelgő játékok kapcsán alkalmi bélyeget bocsát forgalomba

mondta dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki maga is sportcsaládból származik, hiszen édesapja Balczó András, minden idők legeredményesebb magyar öttusázója, édesanyja Császár Mónika olimpiai bronzérmes tornász.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy amikor az olimpiáról beszélünk, akkor a paralimpiáról is beszéljünk, amely a sportban rejlő egyenlőség és befogadás legszebb példája. A Magyar Posta a mostani alkalmi bélyegblokkal egyrészt Párizs előtt tiszteleg, másrészt megjeleníti a magyar olimpiai aranyérmek tekintetében rekorder vívás, úszás és kajak-kenu sportágak mellett a birkózás és a vízilabda egy-egy stilizált pillanatát is – Kara Orsolya grafikusművész gyönyörű illusztrációival.”

A bélyeg tiszteletpéldányait Dr. Kandrács Csaba, Gyulay Zsolt és Szatmári András vehették át.

A támogatók képviselői közül Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója is köszöntötte a divatbemutató közönségét. A nemzeti lottótársaság a megalakulása óta, immár három évtizede elkötelezett támogatója a magyar sportsikereknek, jelenleg is a magyar olimpiai és paralimpiai bizottságok stratégiai partnere. A Magyar Olimpiai Bizottsággal kötött partnersége értelmében nemcsak az olimpiai felkészülést, hanem a téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, valamint az Európa Játékokra való felkészülést is támogatja. A paralimpikonok felkészüléséhez leginkább a sportfelszerelés-támogatásokkal járul hozzá, de a társaság a parasport támogatásán túl is kiemelt figyelmet szentel a fogyatékossággal élők társadalmi befogadásának: immár 20 éve működteti a kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató sorsjegy-értékesítő hálózatát, valamint – a fogyatékkal élő gyermekekre gondolva – befogadó játszóterek létrehozásában vesz részt.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság nevében ezúton is köszönjük minden kedves résztvevőnek és a sajtó munkatársainak, hogy megtisztelték rendezvényünket, valamint a támogatóinknak, hogy hozzájárultak annak megvalósulásához!

Címlapfotó: MOB / Szalmás Péter