Egyéniben három magyar indul a Duna Arénában

A rutinos Kiss Szofi mellett Rényi Luca és Szabó Veronka indul egyéniben a műúszó Budapest Open világkupán, amelyet péntektől vasárnapig rendeznek a Duna Arénában.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Iker Bernadett, a magyar szövetség alelnöke elmondta, hogy csapatban a BVSC, a H2O és a Medúza képviseli majd a magyar színeket az erős mezőnyben.
Egy sportág hosszú távú céljainak az érdekében olykor fel kell áldozni a rövid távú sikereket” – utalt arra a sportvezető, hogy a budapesti viadalra sok országot igyekeztek meghívni, köztük a világ élvonalába tartozó nemzetek képviselőit is. „Az orosz, az ukrán, a spanyol vagy az olasz csapat érkezésével nagyon komoly konkurenciát csináltunk a magyar válogatottnak” – közölte Iker Bernadett. Hozzátette, a nézők így színvonalasabb versengést láthatnak, míg a fiatal magyar válogatott tagjai tovább fejlődhetnek.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, a műúszás modern, dinamikus, látványos sportág. A hazai rendezésű világkupa pedig még közelebb hozza a műúszás kedvelőit a versenyzőkhöz és a sportághoz – fűzte hozzá.

Natalija Taraszova, a magyar válogatott orosz szövetségi kapitánya elmondta: sok fiatal van a csapatban, ezért tartja fontos lépésnek a múlt heti, szlovákiai vk-n szerzett bronzérmet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem elégednek meg ennyivel, és bíznak benne, hogy az erős budapesti mezőnyben is a legjobbjukat tudják majd nyújtani.

Kiss Szofi a válogatott oszlopos tagjaként már olimpián is versenyzett, szerinte a hazai pálya nem jelent terhet számukra.
Sokkal inkább élmény, plusz motiváció, hogy ott szerepelhetünk, ahol tavaly a magyar úszók olyan gyönyörű eredményeket értek el” – fogalmazott. Elárulta: folyamatosan érkeznek a riválisok, akiket látnak edzeni a Duna Arénában. „Ettől még több lesz bennünk az adrenalin, ami még nagyobb koncentrációra, még több munkára ösztönöz” – mondta Kiss Szofi.

Rényi Luca szerint egyéniben nehezebb lehet a versenyzés, mert ott egymagának kell magára vonnia és ott is tartani a nézők, illetve a pontozók figyelmét, míg csapatban a sok látványos elemmel ez könnyebben működik.
Régóta edzünk már a Duna Arénában, ami üres lelátók előtt kicsit ijesztő. De sikerült már kiismernünk a medencét, és az ob-n versenyezhettünk is. Remélem ez, valamint a nézők biztatása előnyt jelent majd a verseny során” – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte: a tavalyi, vizes vb-nek itthon és nemzetközi szinten is máig érezhető visszhangja van, amiből nemcsak az érintett sportágak, hanem az ország is sokáig profitál még. „Hálás dolog, hogy újra rangos nemzetközi versenyt rendezhetünk a Duna Arénában” – nyilatkozta.

Szántó Éva, a szervezőbizottság ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a hétvégi versennyel debütál az átalakított Duna Aréna, amelynek befogadóképességét a tavalyi 12 ezerről 5300-ra csökkentették. „A létesítmény így is impozáns” – emelte ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jegyértékesítés az Eventim hálózatában történik, míg az angyalföldi iskolák diákjai ingyen tekinthetik meg a viadalt.

(MTI)

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt