Életmódváltás ősszel

Itt van az új évszak, amely számos motivációt nyújt, hogy megszabaduljunk a nyáron felszedett kilóktól.

Egy kis odafigyeléssel, mozgással elérhetjük a hőn áhított alakot – derült ki a közleményből. Ebben az időszakban visszatér a rend az emberek, családok életébe, megszűnt a kánikula, így könnyebben rávehetjük magunkat, hogy akár a szabadban, a gyönyörű, színes fákkal tarkított természetben mozogjunk, és felkészítsük szervezetünket a télre.

Mudra Ágnes, az Infrasalon tulajdonosa, többszörös magyar és német bajnok, világbajnoki ezüstérmes bodyfitness versenyző szerint fontos a harmónia az életünk minden területén, továbbá a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a megfelelő edzésre koncentrálva elérhetjük céljainkat.

– Hogyan lendüljünk formába ebben az évszakban?

Napi akár csak 30 perces mozgással, egy kis odafigyeléssel a táplálkozás terén gyorsan eltűnnek a nyáron felszaladt kilók. A siker kulcsa a rendszeresség – mind az edzéssel kapcsolatban, mind az étkezésben.

– Hogyan váltsunk életmódot az ősz beköszöntével?

Ez az évszak tökéletes az életmódváltásra. Visszaáll a rend az emberek, családok életébe. A nyaralások, a fesztiválok véget érnek, az esti baráti összejövetelek, a kerti partik a hidegebb idő, a korai sötétedés miatt is elmaradnak. Visszaállunk a munkába, a gyerekeknek elkezdődik az óvoda, iskola, így sokkal könnyebben beiktatható a napirendbe a mozgás. Ne akarjunk mindent egyszerre és azonnal megváltoztatni, a drasztikus fordulatok elvehetik a kedvünket. Legkönnyebben a mozgást tudjuk becsempészni a mindennapokba. Kezdjünk el legalább heti háromszor edzeni. Válasszunk olyan sportot, amelyet szeretünk, jó kedvvel csináljuk, ami örömet okoz, így sokkal könnyebb lesz motiváltnak maradni. A táplálkozásunkból kezdjük el kiiktatni a cukrot, a fehér lisztes dolgokat, az alkoholt, együnk rendszeresen, étkezzünk változatosan, és figyeljünk az adagok nagyságára is! Praktikus előre dobozolni a másnapi étkezéseket, így nem csábulunk el. Ami az elején nyűg, az nagyon hamar rutinná tud válni, csak akarni kell.

– Mi a legfontosabb, mire kell oda figyelnünk?

Ha az edzést be szeretnénk építeni az életünkbe, azt csak fokozatosan szabad, hogy elkerüljük a sérüléseket, amelyek akár több hétre is kényszerpihenőre küldhetnek. Érdemes szakember segítségét kérni, tervet felállítani a mozgásban és az étrendben is, ami segít a céljaink megvalósításában. Tanuljuk meg a gyakorlatok helyes kivitelezését, mert sokkal nehezebb berögzült hibákat később kijavítani, és így biztosan nem is sérülünk le.

– Hogyan motiváljuk magunkat a mozgásra, életmódváltásra?

Nincs olyan meleg már, így sokkal könnyebben szánjuk rá magunkat a mozgásra, nem tűnik annyira risztónak egy kis izzadás. De! Nagyon fontos az elhatározás, ahogy szokták mondani, minden fejben dől el. Tűzzük ki a célt, ahhoz tervezzük meg az utat, lépésről lépésre! Ha közbeiktatunk apróbb célokat, úgy folyamatosan lesz sikerélményünk, ami segít folyamatosan motiváltnak maradni. Tapasztalatom szerint nagyon sokat segít, ha készítünk képeket az alakulásunkról. Fontos, hogy a cél reális legyen, ne tűzzünk ki elérhetetlen vágyakat, túl nagy elvárásokat, amiket nem tudunk teljesíteni, mert ha csalódások érnek minket, hamar feladjuk az életmódváltást. Sajnos kitartás és akarat nélkül nem fog menni. Az életmódváltás nem időszakos, hosszú távú munka, és remélhetőleg egy életre szól.       

– Mit együnk ősszel?

Mindig érdemes idény zöldségeket és gyümölcsöket választani. Az őszi zöldségek segítenek megerősíteni az immunrendszert, felkészíteni a szervezetet a hidegebb időre. A sütőtök például hihetetlenül egészséges, nagyon magas antioxidáns tartalma van, segít a méregtelenítésben, magas szerotonin tartalma miatt segít a jókedvünk megtartásában is, és nagyon kevés kalóriát tartalmaz. A gyümölcsök közül beérik az őszi alma, ami nem csak tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de rosttartalmának köszönhetően segít a fogyásban is.

– Mit és hogyan sportoljunk?

Míg tart az enyhe ősz, menjünk nyugodtan szabad térre akár, a nyári kánikula után végre jól esik kint mozogni. A napsütés nem csak a kedvünknek tesz jót, de erősíti az immunrendszert, a csontokat, hiszen hatására D3 vitamin képződik a szervezetben. A reggelek és esték viszont már hidegek, könnyű megfázni. Ilyenkor érdemes már valamilyen beltéri sportot választani, menjünk szaunázni, így elkerülhetőek a megfázásos betegségek. Vannak már olyan csúcstechnológiás fitneszgépek, amelyekben az infraszauna, a nyirokmasszázs és a testedzés együttes hatása révén nemcsak a nyáron felszedett kilóktól és a narancsbőrtől szabadulhatunk meg gyorsan és egyszerűen, de az intenzív izzadás következtében méregteleníthetjük szervezetünket. Hatására nő az állóképesség, javítja a vérkeringést, edzi az ereket, feszesebbé válik a bőr, késlelteti az öregedési folyamatokat, csökkenti a stresszt. Nem utolsó sorban tömegtől mentes, intim környezetben edzhetünk.

További információ:

https://infrasalon.hu/