Emlékezés Dobor Dezsőre

A Foci, Sport és Hagyomány március közepén adásba kerülő műsorában egy szomorú esemény állt a középpontban.

Hetvenéves korában elhunyt Dobor Dezső sportújságíró, sporttörténész, egykori főszerkesztő. Takács Tibor vendége Róth Tamás, fotóriporter és az olimpiai eszme terjesztésének egyik kiemelkedő hazai képviselője, az elmúlt két évtizedben több nagyszabású projektben is részt vett, amelyek során közösen dolgozhatott Dobor Dezsővel.

(Takács Tibor)

Több jelentős kiállítás sportkurátoraként dolgozott: Álmok Álmodói, világraszóló magyarok (2002), Mi, Magyarok Látogatóközpont (2014), Világraszóló Bajnokaink (2021).

Az utóbbi projekt során szembesülhettem azzal, hogy mennyire precíz és figyelmét minden apró részletre kiterjesztő szakember volt, aki ezt megkövetelte a munkatársaitól is.

– tömören így jellemezte Tamás a korábbi főnökét.

(Róth Tamás)

Több érdekesség is elhangzott vele kapcsolatban. Főszerkesztője és szerzője volt a Magyar Kosárlabda Archívum Alapítvány által működtetett, a hazai kosárlabdázás történetét bemutató Kosárlabda-múzeum című virtuális kiállításnak, kurátora a 2022-ben Budaörsön megnyitott Magyar Kosárlabda-múzeumnak. Ennek a megvalósításában szintén együtt dolgoztak, itt is előtérbe került kreativitása és ötleteinek tárháza.

Dobor Dezső 1972-ben kezdett dolgozni a Magyar Televíziónál, és évtizedeken át volt a Telesport munkatársa. Összesen kilenc olimpiáról közvetített, illetve tudósított. Gyakornoki évei alatt sokat dolgozott együtt az annak idején főleg súlyemelést közvetítő Szőnyi Jánossal, ez is hozzájárult, hogy a későbbiekben ő lett ennek a sportágnak a felelőse a küzdősportok (birkózás, cselgáncs, ökölvívás) mellett. A szöuli volt az első olimpiája, 1988-ban Sike András győzelmét közvetíthette.

A következő olimpián még két birkózó aranyérmet (Farkas Péter és Repka Attila) kiálthatott az éterbe. Több évtizeden keresztül látott el sajtófőnöki feladatokat hazai sporteseményeken, alelnöke volt a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) birkózó bizottságának, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének, kétszer beválasztották az AIPS elnökségébe.

Galéria:

(fotók: facebook)

Jelentős riport- és dokumentumfilmeket készített, illetve könyveket írt olimpiákról, magyar olimpiai bajnokokról, a magyar kosárlabdázásról, meghatározó magyar és külföldi sportolókról, edzőkről, futballcsapatokról. Egyik kiemelkedő alkotása a Zoltán János Péterrel közösen rendezett, az 1956-os melbourne-i olimpiáról szóló, 2005-ben bemutatott Olimpiának indult… című dokumentumfilmje, valamint a film alapján készült, azonos című könyve. Munkásságáért számos díjjal tüntették ki. Kétszer hódította el az Ezüstgerely díjat, első alkalommal 1994-ben az Olimpiai arcképcsarnokért és A világ nagy futballklubjai című filmért. A másodikra talán többen is emlékezhetnek: 2022-ben a Keleti 100 – „Mert szeretek élni…” című könyvért (társszerző: Dávid Sándor).

Isten nyugosztalja Dobor Dezsőt! Emlékét örökké őrizzük!