Fellobbant a láng Pekingben, megkezdődött XXIV. Téli Olimpiai Játékok

Február 4-én a pekingi Madárfészekben fellobbant az olimpiai láng, ezzel hivatalosan is elkezdődött a XXIV. Téli Olimpiai Játékok.

Peking a világ első olyan városa, amely téli és nyári olimpiának is otthont ad. A megnyitót a Pekingi Nemzeti Stadionban, a legendás Madárfészekben rendezték, csakúgy, mint a 2008-as nyári játékokat, akkor a nyitó- és záróceremónia mellett itt bonyolították le az atlétikai versenyeket és a labdarúgótorna döntőjét is; számos esemény mellett hozzá fűződik a 2015-ös atlétikai világbajnokság is – írta a Magyarock.

A környező, kétszer háromsávos sugárutakat és tereket lezárták, lekordonozták – igaz ez az olimpiai időszakra is. A belépés – a világjárvány és a biztonság miatt – kizárólag az akkreditált személyeknek, meghívott vendégeknek lehetséges. A nagyméretű épületeket, tornyokat, tereket díszkivilágítás teszi színessé napok óta.

A 80 ezer főt is befogadó Madárfészekbe ezúttal mintegy 25 ezer nézőt engedtek be, a programot pedig lerövidítették kétórásra. Helyet foglalhattak természetesen a felvonuló sportolók, edzők, csapattagok, az állami vezetők, a sportdiplomaták és az újságírók. A ceremónián jelen volt Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A hivatalos műsort egy látványos zenés-táncos show-műsor előzte meg.

nemzetek bevonulása kínai írásmód szerinti alfabetikus sorrendben történt, a sort hagyományosan a görögök kezdték és a vendéglátók, jelen esetben a kínaiak zárták. A magyar zászlót a phjongcshangi olimpikon, az innsbrucki téli ifjúsági olimpiai résztvevő, korosztályos világbajnok Kékesi Márton és a lausanne-i ifi olimpikon Tóth Zita vitte. A két sportolóval a csapatiroda és az egészségügyi team tagjai vonultak be együtt a stadionba Brahms egyik magyar táncára; a rövidpályás gyorskorisok már a másnapi megméretésre pihentek.

A résztvevőket Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Caj Csi, a szervező bizottság elnöke köszöntötte. A játékokat Hszi Csin-ping kínai államfő nyitotta meg. Kiemelték a vírushelyzet nehézségeit, köszönetet mondtak a szervezőknek, az önkénteseknek, és szeretettel köszöntötték a sportolókat; egyben kihangsúlyozták, hogy Kína sportnemzetté vált.

A látványos programban, színes kavalkádban a kínai kultúra elemei jelentek meg sportos köntösbe öltöztetve A vizualitást fokozták a 3D-s animációk, a fényjátékok, az ötkarikát megrajzoló tűzijáték és a több száz szereplős jelenetek. Az est folyamán felelevenítették az 1924 óta rendezett téli olimpiák sorát is. Elhangzott a kínai és az olimpiai himnusz, felhúzták az rendező ország és az ötkarikás szervezet zászlaját is. A megnyitó központi eleme a Li Paj kínai költő közel 1300 éves versében megénekelt hópehely volt. A közel 3000 szereplő 95 százalékát tizenévesek tették ki. A hagyományos olimpiai esküt Vang Csiang sífutó, Liu Csia-jü hódeszkás, továbbá egy bíró és egy edző mondta el. A fenntarthatóság jegyében az utolsó fáklya lett az olimpiai láng, külön fáklyát nem építettek.

A lángot egy hattagú váltó, az elmúlt évtizedekben sikeres olimpikon sportolók adták kézről kézre. Végül a hatodik váltó két utolsó tagja, a játékokon induló sífutó Dinigeer Yilamujiang és északi összetett versenyző Zhao Jiawen közösen gyújtotta meg egy hatalmas hópehelyben, ami a Madárfészekben felkúszott a magasba.

A megnyitóünnepséget a helyszínen tekintette meg a MOB néhány nappal ezelőtt megválasztott új elnöke, Gyulay Zsolt, valamint Vékássy Bálint főtitkár és Fábián László sportigazgató is. A NOB-tagok közt jelen volt Schmitt Pál is.

A megnyitót ugyan pénteken – magyar idő szerint kora délután – rendezték, az olimpia versenyei azonban már előzőleg megkezdődtek a curling, a műkorcsolya, a síakrobatika és a női jégkorongtorna küzdelmeivel.

Szombaton az első magyar olimpiai rajtoló Kozunback Kamilla lesz. Magyar idő szerint hajnali 03:45-kor rendezik a snowboard slopestyle selejtező 2 futamát, ahol a magyar hódeszkás a 30 fős mezőnyben a 11-es rajtszámmal a 25. startoló lesz. Kamillának a visszalépések miatt nyílt lehetősége a rajthoz.

Magyar idő szerint déli harangszóra kezdenek a Qual Capital Indor Stadion jegén a rövidpályás gyorskorcsolyázók. Sorrendben női 500 m-en Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, férfi 1000 méteren Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry, továbbá a vegyes váltók küzdelmeit rendezik. Utóbbi versenyszámban már érmeket is osztanak.

Magyarország összesen 14 kvótát szerzett a pekingi játékokra: 7 rövidpályás gyorskorcsolyázó, 2 alpesi síző, 2 sífutó, 1 snowboard-versenyző és a műkorcsolyapáros alkotja a sportolói küldöttséget. Pekingben 91 ország 2871 sportolója vesz részt a játékokon.

A 24. téli olimpia február 20-án ér véget a záróceremóniával; az eseményen 15 sportág 109 versenyszámában avatnak bajnokot. A játékokon 91 ország sportolói vesznek részt.

Fotó: Magyarock/Szalmás Péter