Halász egyre jobb, még inkább Katzberg

Halász Bence edzésen méterekkel jobb, mint tavaly ilyenkor, ugyanazt Katzberg már versenyen is bizonyította. 2008 óta nem dobtak akkorát, mint a hosszúhajú kanadai

Mindent beleadott a magyar dobóatléták ciprusi edzőtáborában Halász Bence, a harmadik hét vége felé néha már olyan fáradt volt, hogy remegő lábakkal lépett be a konditerembe. Kisebb vádlifájdalma ellenére összeszorított fogakkal nap mint nap sikerült legyőznie önmagát, amihez egyre javuló mentális és fizikai állapota segítette hozzá. Mindig is az volt a véleménye, hogy minden atlétának maga a legnagyobb ellenfele, aki a kelleténél többet foglalkozik a riválisaival, az a saját dolgát nehezíti meg. Szombaton viszont olyan dolog történt a kenyai Nairobiban – miközben a magyar atléta Ciprusról hazafelé tartott Szombathelyre – amit egyszerűen nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Ethan Katzberg, a tavalyi budapesti világbajnokság hosszúhajú meglepetésembere akkora, 84 méter feletti dobással üzent az ellenfeleinek, amihez hasonlót utoljára 2008-ban mértek. Ezt áprilisban elképesztőnek is lehet nevezni, már csak azért is, mert Nairobiban a legkisebb dobása is 81.50 méter volt, 83 fölé pedig kétszer jutott – írta az SzPress Hírszolgálat.

Az oroszlán barlangjában

Háromhetes ciprusi edzőtáborból tért haza szombaton Halász Bence, ahol tavaly év végén egyszer már megfordult a kétszeres világbajnoki bronzérmes kalapácsvető. Hazatérőben Budapest helyett Nairobi felé is vehette volna az irányt, hogy a WA Continental Tour Gold minősítésű nemzetközi versenyen megmérkőzhessen a világ legjobbjaival, de ezzel a lehetőséggel most még nem élt.

(fotó: MTI / Illyés Tibor)

„Az olimpiai felkészülésnek abban a fázisában vagyok, amikor az erőfejlesztés és a dobások gyakorlása még kéz a kézben járnak, de a hangsúly egyelőre a kemény munkán van, amit akár gyémántkeménységűnek is nevezhetek. Néhány hétig még építkezni akarok, ezért május 18-ig kivárok az első nagy versenyemmel. Akkor viszont már kellő felkészültséggel és bátorsággal be kell sétálnom Chorzowban az oroszlán barlangjába, ahol a lengyel nagyágyúk érezhetik otthon magukat”

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 26 esztendős Halász Bence, akit már most az alakuló magyar olimpiai atlétaválogatott leendő zászlóshajósának lehet nevezni.

Az Év Magyar Atlétájának már öt alkalommal megválasztott Halász Szombathelyre visszatérve alaposan meglepődött, amikor értesült Katzberg idényelejinek aligha nevezhető 84.38 méteres dobásáról. A tőle szokásos szűkszavúsággal reagált.

„A fiatalok nagyon belehúztak idén. Előbb a 21 esztendős diszkoszvető litván Alekna, aki 38 éves világcsúcsot megdöntve 74.35 métert dobott, most pedig a majdnem kétméteres kanadai srác. A tavaly még 21 éves budapesti kalapácsvető világbajnok, akinek a 84.38-as eredményére áprilisban kevesen számíthattak. Meglepően gyors a fejlődésük, de a nagy versenyek csak júniusban és augusztusban következnek, előbb a római Európa-bajnokság, majd a párizsi olimpia. Járom tovább a magam útját, egyetlen versenyt sem tekintek előre lefutottnak.”

(fotó: MTI / Illyés Tibor)

3-4 méterrel jobb, mint tavaly áprilisban

Ha egy kicsit nem fájt volna a vádlim az elmúlt hetekben, azt mondhatnám, hogy tökéletes edzőtáborokat hagytam magam mögött. Aprónak tűnő, de számomra fontos kis győzelmeket aratva haladtam előre, szinte minden napra jutott valami jó és biztató. Talán annak örültem a legjobban, hogy fájós vádlival is képes voltam súllyal 140 kilót szakítani, amit emberes teljesítménynek nevezhetek. Egyre jobban megy a dobás is. Annak ellenére, hogy a technika finomítása csak májusban kezdődik, máris 3-4 méterrel jobb vagyok, mint tavaly ilyenkor. Bízok magamban és az edzőimben, a munkában és kitartásomban. Javítani szeretnék a 80.92 méteres egyéni csúcsomon, ugyanolyan jól szerepelni a római Eb-n, mint legutóbb Münchenben, az olimpián pedig előbb a döntőbe jutni, majd harcba szállni a dobogós helyért csatázó ellenfeleimmel

– folytatta Halász Bence, aki elárulta, hogy újabban nem színesítik az edzőtáborok programját a szabadidős kispályás focimérkőzések, ahol versenyzők és edzők Szoboszlaira emlékeztető cselekkel igyekezték helyzetbe hozni magukat, az új hobbi a büntetődobó verseny lett a kosárlabda pályán.

Végül egy személyét érintő titkot is felfedett, amivel atlétaberkekben aligha okozhatott meglepetést.

„Nem vertem nagydobra, de immár a negyedik éve a nyíregyházi Kerekes Dóra a barátnőm, a kétszeres magyar bajnok diszkoszvetőnő, akit éppen a ciprusi közös edzőtáborunk utolsó estéjén köszönhettem fel a 30. születésnapján. Gyakran edz Szombathelyen, most pedig három hétig együtt készülhettünk a közelgő nagy versenyekre”

– mondta Halász Bence, akinek már csak a szakdolgozatát kell megírnia, hogy befejezhesse a tanulmányait az ELTE PPK Sporttudományi Intézet hallgatójaként, de erre valószínűleg csak a párizsi olimpia után kerülhet sor.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

fotó: MTI / Illyés Tibor