Kapás Boglárka is ott lesz Párizsban, Milák Kristóf újabb két aranyat nyert

Dohában még négy századdal lemaradt róla, a 126. Szerencsejáték Zrt. Országos Bajnokság második napján viszont simán megúszta az olimpiai szintet Kapás Boglárka 200 pillangón. Ugyanezen a távon Milák Kristóf „csak” nyert, az ideje nem robbant, így viszont maradt elég energiája az 50 gyorsra, ahol olimpiai szinttel sikerült beérnie elsőként.

A magyar szövetség szerdai beszámolója szerint mint mindig, a 200 pillangót kiemelt figyelem övezte az ob második napján, és a férfiaknál a délelőtti laza 1:55-ös időt látva többen fogadtak arra, hogy Milák Kristóf simán tempózik egy 1:53-at délután, de akadt, aki az 1:52-es időt sem tartotta elképzelhetetlennek. Nos, végül elmaradt az „ősrobbanás”: míg délelőtt a 25-ös kezdésre jött három egyenletes 30 másodperces ötvenet a világrekorder, most a jó kezdést egy 29.3-as második ötven követte – még két ugyanilyennel állt volna össze az 1:52-53 környéki úszás, ehelyett beesett egy pihenős 30.6, és arra rá egy kerek 30-as utolsó hossz. Így a vége 1:54.90 – a Milák-univerzumban ez olyannyira említésre sem méltó idő, hogy hozzátehetjük: amióta először robbantott a 2018-as ob-n egy 1:52.71-gyel, még egyszer sem nyert ilyen „gyenge” idővel. A győztes produkciók közül a legrosszabb egy 1:53.6-os menet volt 2022-ből, de még sokan emlékeznek az ugyancsak a Duna Arénában, Tokió okán reggel repesztett 1:51.40-re (plusz az akkori első kommentre: „Kicsit csípett…”), és még tavaly is 1:52.58-cal húzta be a bajnoki címet (ott 28.8, 29.1, 29.4 érkezett a nyitó 25-re).

Mivel nem osztotta meg gondolatait, marad a találgatás, hogy most ennyi volt ebben, vagy azért az 50 gyorsra is akart hagyni energiát – merthogy arra olyannyira jutott, hogy 2021 után visszahódította az elsőséget a legrövidebb távon is, sőt, még az olimpiai szintet is teljesítette 21.89-cel (a címvédő Szabó Szebasztián ezúttal negyedik helyre ért be, Németh Nándor volt a második, ugyanakkor csak Milák szakította be 22 másodpercet).

A hölgyeknél a kettő pille utolsó ötvenét állva nézte az uszoda, Kapás Boglárka ugyanis garantáltan nyert, csupán az volt a kérdés, valahára sikerül-e az olimpiai szintet elérnie, amitől négy századra volt a dohai vb-n. Nos, a 2019-ben világbajnok kiválóság simán „vonal alatt” ért a falhoz, ezt előbb ő könnyezte meg a kamerák előtt, majd edzője, Virth Balázs is, hátul, a melegítő medencénél, elvégre ő tudja igazán, hogy pályafutása utolsó idényében milyen megpróbáltatásokon ment-megy keresztül kedvenc tanítványa.

A hölgyek egyhosszosán Senánszky Petra sajnos nem került közelebb Párizshoz, a reggeli biztató idejéből (25.00) nem tudott lecsapni három tizedet, sőt, öt századdal még el is maradt tőle, miközben azért magabiztosan védte meg címét.

A hátúszóknál Telegdy Ádám megelőzte a specialistákat, a távon már szintet úszott Jászó Ádámot és Kovács Benedeket, ám ő maga nem tudott olimpiai A-t teljesíteni, két századdal elmaradt tőle (bár akkor is csak negyedik lenne a rangsorban).

A hölgyeknél Molnár Dóra szenzációs hajrával libegett be elsőként a középen csatázó Komoróczy-Burián duót megelőzve.

A négyszázas távokon sem történt meglepetés: Fábián Bettina a húrok közé csapott és 250-ig vezetett is, aztán viszont Késely Ajna megindult és végül másodperces előnnyel lett első.

A férfiaknál szokás szerint narancssárgában úszott a dobogós fotó, miután a veszprémi hármas az 1500 után itt is tarolt, annyi különbséggel, hogy a győztes Betlehem Dávid mellett ezúttal Rasovszky Kristófé lett az ezüst és Sárkány Zaláné a bronz.

Hanem az urak dicséretére váljék, hogy alig tíz perccel később a mellúszó Áment Bálinttal kiegészülve bronzéremig robogtak a vegyesváltóban (Rasovszky úszta a hátat, Betlehem a pillangót, Sárkány a gyorsot) – itt a BVSC négyesének győzelméhez egy pillanatig sem férhetett kétség (Késely mellett ez volt a második aranyuk ezen a napon – és már hét ezüstnél tartanak a zuglóiak). Amiképp a győri lányok diadalához sem, itt a Vasas lett a második és a Hosszú Katinkával felálló Iron Swim bejött bronzérmesnek.

A második nap bajnokai

Férfiak

50m gyors: Milák Kristóf (BHSE) 21.89 – olimpiai A-szint

400m gyors: Betlehem Dávid (Balatoni ÚK Veszprém) 3:49.00

100m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 53.76

200m pillangó: Milák Kristóf (BHSE) 1:54.90

4x100m vegyesváltó: BVSC-Zugló 3:40.34

(Kovács Benedek, Török Dominik, Németh Nándor, Szabados Bence)

 

Nők

50m gyors: Senánszky Petra (Debreceni Sportiskola) 25.05

400m gyors: Késely Ajna (BVSC-Zugló) 4:08.24

100m hát: Molnár Dóra (Budafóka) 1:01.03

200m pillangó: Kapás Boglárka (UTE) 2:08.15 – olimpiai A-szint

4x100m vegyesváltó: UNI Győri Úszó SE 4:06.34

(Ollé Mónika, Fángli Henrietta, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna)

 

Az összes eredmény ide kattintva érhető el.

 

Fotók: Magyar Úszó Szövetség