Óriási csatában egy góllal kikaptunk a németektől

A magyar női kézilabda-válogatott 25-24-re kikapott Németországtól a spanyolországi világbajnokság csoportkörének harmadik, utolsó fordulójában, hétfőn Llíriában, így két pontot visz magával a középdöntőbe.

A 18 fős magyar keretből ezúttal Kácsor Gréta és Szemerey Zsófia maradt ki. A kemény német védekezés és a kihagyott helyzetek miatt több mint hat és fél percet kellett várni az első magyar gólra. Az előző mérkőzéshez képest ismét javult a védekezés, de az ellenfél több szerencsés gólt is szerzett. A támadójáték továbbra is döcögött, ezért Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány cserékkel, valamint időkéréssel próbálkozott (6-3), és sikerrel járt, mert csapata három perc alatt fordított 8-7-re. Mint később kiderült, ez volt az egyetlen alkalom, amikor előnyben volt.

A rövid jó periódus után megint hullámvölgy következett támadásban, az első félidő utolsó tíz percében egyetlen magyar gól sem született. Németország ismét előnybe került, majd Bíró Blanka bravúros védéseinek köszönhetően egy ideig nem nőtt tovább a különbség, de a szünetben már 14-9 volt az állás – számolt be az MTI.

Sok volt a labdaeladás, ebből pedig gyors ellenakciókat vezettek a németek. A középen tömörülő német védelem miatt az átlövések nem voltak hatékonyak, a beálló megjátszása nem működött, ugyanakkor a szélsőjátékot sem erőltette a magyar együttes. Klujber Katrin egy kisebb lábsérülés miatt a folytatásban már csak a büntetőlövésekre állt be.

A második felvonást lendületesebb támadásokkal és sorozatban három góllal nyitották a magyarok, majd néhány perccel később újabb hárommal folytatták, így 16-16-nál az ellenfél időt kért. Ekkor már a szélsőket is foglalkoztatták a magyarok, ezért a német védelemnek nehezebb dolga volt. Többször volt döntetlen az állás, de az utolsó bő tíz percben újra tanácstalanság látszott a támadásokon, ezt kihasználva Németország ismét ellépett és izgalmas végjátékban megnyerte a meccset, így a maximális négy pontot viszi magával a középdöntőbe. A magyarok 21 labdaeladással nehezítették meg saját dolgukat.

A németek legeredményesebb játékosa Julia Maidhof és Meike Schmelzer volt öt-öt góllal, a Ferencváros átlövői közül Emily Bölk három, Alicia Stolle egy alkalommal talált be. A mezőny legjobbjának a kapus Bíró Blankát választották, aki 37 százalékos hatékonysággal védett.

A két csapat 32. egymás elleni mérkőzésén 19 magyar siker és két döntetlen mellett 11 alkalommal nyertek a németek.

A mérkőzést követően a magyar szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir, Bíró Blanka és Márton Gréta értékelte a mérkőzést – számolt be az mksz.hu.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: 

– A technikai hibák és a labdaeladás volt a döntő faktor a mai mérkőzésen, 19 labdát adtunk el, ez rengeteg, és az, amit eddig is tudtunk, hogy minden eladott labda öngól, az ma be is bizonyosodott. Szerintem sok mindent sikerült megvalósítanunk abból, amit megbeszéltünk, de ez a hibák mellett nem volt elegendő ma, és még szerencsénk sem volt. Sajnos nem sikerült kiszolgálni az ideutazó lelkes közönségünket, de dolgozunk a hibáinkon. Én büszke vagyok erre a válogatottra.

 

Bíró Blanka, a magyar válogatott csapatkapitánya:

– Úgy érzem, sokkal több volt ebben a mérkőzésben. Rengeteg technikai hibát vétettünk, ezekből tudtak építkezni a németek, és a második félidőben ezeket sokkal jobban ki is tudták használni, így nagyon kellett küzdenünk. Természetesen csalódott vagyok, de ebből tanulunk, és remélem, hogy a középdöntőben majd a döntő pillanatokban ezeket a pillanatokat vissza fogjuk kapni. Minden meccsből próbáljuk kiemelni a pozitívumokat és ezekből építkezni a további mérkőzéseinkre.

 

Márton Gréta, a magyar válogatott balszélsője:

– Ez egy nagyon hektikus mérkőzés volt, mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet és a két pontot, nagyot harcoltunk, de a végén sajnos nem a mi javunkra fordult a kocka. Sokat beszéltünk a  félidőben arról, hogy miként lehetne megfordítani a meccset, türelmesek voltunk, viszont a hibák leginkább támadásban jöttek, sok volt a technikai hiba és az eladott labda. Készülünk a továbbiakra, tudjuk, hogy van javítanivalónk, ennek szellemében készülünk a középdöntős ellenfeleinkre.

A magyarok Szlovákiát csütörtökön 35-29-re, Csehországot szombaton 32-29-re győzték le, így az E csoport második helyén végeztek. A középdöntőben szerdán Dánia, pénteken Kongó, vasárnap pedig a Koreai Köztársaság lesz az ellenfelük, a negyeddöntőbe az első két helyezett kerül.

Női világbajnokság, E-csoport, 3. forduló
Németország – Magyarország 25-24 (14-9)
Llíria, játékvezetők: Álvarez, Bustamante (spanyolok).

NÉMETORSZÁG: Eckerle, Filter (kapusok), Antl, Berger 2, Bölk 3, Grijseels 4 (1), Kalf, Lauenroth 2, Maidhof 5 (2), Petersen, Schmelzer 5, Schulze 2, Smits 1, Stockschlader, Stolle 1, Zschocke. Szövetségi kapitány: Henk Groener.

MAGYARORSZÁG: Bíró, Szikora (kapusok), Albek, Bordás 1, Fodor, Háfra 3, Klujber 2 (2), Kovács, Lukács 5, Márton 4, Planéta 1 (1), Szabó, Szöllősi-Zácsik 4, Tóth, Tóvizi, Vámos 4. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir.

lövések/gólok: 47/25, illetve 37/24
Kiállítások: 6, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 3/5.

Korábban:
Csehország-Szlovákia 24-23 (15-14)

A csoport végeredménye:
1. Németország 6 pont
2. Magyarország 4
3. Csehország 2
4. Szlovákia 0

A középdöntőben négy hatos csoportban játszanak a résztvevők (I. csoport – Granollers: A-B csoportok továbbjutói, II. csoport: C-D csoportok továbbjutói, III. csoport – Granollers: E-F csoportok továbbjutói, IV. csoport – Torrevieja: G-H csoportok továbbjutói). A középdöntő csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

III. középdöntő csoport állása:
1. Dánia 4 p (+25)
2. Németország 4 p (+11)
3. Magyarország 2 p (+2)
3. Korea 2 p (+2)
5. Csehország 0 p (-13)
6. Kongó 0 p (-29).


A magyar válogatott mérkőzései a középdöntőben
:
December 8., szerda
20:30 Dánia-Magyarország
December 10., péntek
18:00 Magyarország-Kongó
December 12., vasárnap
18:00 Dél-Korea-Magyarország
Negyeddöntők (Granollers): december 14-15.
Elődöntők (Granollers): december 17.
Döntő, bronzmérkőzés (Granollers): december 19.

fotó: RFEBM / J. Navarro