Óriási mezőny indul a balatonföldvári finndingi-vb-n

Minden készen áll Balatonföldváron az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnoksága, az Opel Finn Gold Cup szeptember elsejei kezdetére. Az utóbbi harmincöt év legnépesebb mezőnye áll rajthoz. A verseny névadó fő támogatója az Opel Magyarország.

A szervezők tájékoztatása szerint a Spartacus Vitorlás Egylet műemlék klubháza az EMMI támogatásával megújult, ez a tóparti épület ad helyet a versenyirodának, a versenybíróság tárgyalóinak, és a sajtóközpontnak. A klub saját erőből új vizesblokkot épített a résztvevők kiszolgálására. Balatonföldvár városa is felkészült az indulók – és a jelentős mennyiségű jármű, utánfutó, sporteszköz – fogadására.

Nevezési rekord született: az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnokságára az utóbbi harmincöt évben még sohasem neveztek ilyen sokan.

A legfrissebb – és még nem végleges! – nevezési adatok szerint 32 nemzet 124 sportolója érkezik a vizes világbajnokság utáni, olimpiai számban rendezett legnagyobb hazai megmérettetésre.

A nagy érdeklődést részben magyarázza a verseny különlegessége: a 2005-ös moszkvai világbajnokságot kivéve eddig mindig tengeren rendezték ezt az eseményt. A tengeri nemzetek sportolóinak új kihívás, a leginkább tavon vitorlázóknak plusz esély lehet a balatoni helyszín.

Az Opel Finn Gold Cup mezőnyében éremesélyekkel indulhat az idén remek formában lévő olimpikon vitorlázónk, Berecz Zsombor.

A versenyt az Opel Magyarország, az EMMI, a Magyar Vitorlás Szövetség, és Balatonföldvár városa támogatásával rendezi a Spartacus Vitorlás Egylet, a legeredményesebb magyar vitorlásklub.

A verseny fővédnöke dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, olimpiai, világ és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó.

 

A világbajnokság programja:

Szeptember 1., péntek                   felmérés, nevezés

Szeptember 2., szombat                felmérés, nevezés, 18.00 megnyitó

Szeptember 3., vasárnap              felmérés, nevezés, 14.00 próbafutam

Szeptember 4-9., hétfő-szombat  versenynapok (terv szerint 10.00-tól)

Szeptember 10., vasárnap            10.30 medal race (első 10 helyen állónak)

12.00 döntő (a mezőny többi részének)

 

Az Opel Finn Gold Cup helyszíne: Spartacus Vitorlás Egylet, 8623 Balatonföldvár, Móló

A versenypálya a klub előtti vízterületen, a szélviszonyok függvényében kerül kitűzésre.

 

fotó: Gémesi Jóka

Vélemény, hozzászólás?