Sokat javítottak a magyarok az európai ranglistán

Nemrég frissült az európai strandröplabda-ranglista, így kiderült, nagyot léptek előre a magyar válogatottak: a férfiak 8, a nők 12 helyet javítottak az eddigi pozíciójukon.

Örömteli hírekről számolt be a Magyar Röplabda Szövetség honlapja: két év után frissítették az európai országok strandröplabda-ranglistáját, és a magyarok rengeteget léptek előre a sorban – derült ki a csütörtöki közleményből. Érdemes tudni, hogy az országok rangsorát az alapján állítják fel, hogy hány pontot szerzett a négy legjobb versenyző, azaz nemenként összeadják a sportolók ranglistapontjait. A férfiaknál a legelőkelőbb helyen a Benkő Balázs, Oláh Botond párost jegyzik (205.), az ő 175-175 pontjuk mellé jön a magyar bajnok, a most az ifjúsági olimpián szereplő Hajós Artúr és Stréli Bence 167-167 egysége (az ő párosuk 216. a rangsorban). Négyen összesen 684 pontot gyűjtöttek, amelynek köszönhetően a 33. helyről a 25. pozícióba jött fel az európai ranglistán a magyar férfiválogatott, azaz jelentős az előrelépés.

Még nagyobbat ugrottak előre a nők a kontinentális rangsorban, hiszen legutóbb a 39. helyen jegyezték őket, most viszont a 27. pozícióba lépett az ország. Ez a magyar bajnok Lutter Eszter, Szombathelyi Szandra (190-190 pont, 185. hely) és a bajnoki ezüstérmes Háfra Dominika, Szabó Dorottya (161-161 pont, 205. hely) páros teljesítményének köszönhető, a két duó összesen 702 pontot szerzett. Az európai rangsor alapján készül a Kontinentális Kupa első fordulójának kiemelése. A ranglista első nyolc-nyolc helyezettje csak a 2020-as második körben csatlakozik. A férfiaknál 41, a nőknél 39 ország nevezett a küzdelmekbe, így az első, 2019. május 1. és június 30-a közötti első körben várhatóan mindkét magyar válogatott a negyedik kalapba kerül. Valószínűleg nyolc-nyolc csoportot alakítanak ki az első körben (hiszen a legjobb nyolc később csatlakozik be), de hogy onnan hány csapat lép tovább, azt egyelőre nem lehet tudni.

A Kontinentális Kupa azért (is) fontos, mert selejtez a tokiói olimpiára. A 2016-os riói játékokra egyik magyar válogatott sem jutott tovább az selejtező számára első köréből (a férfiak az első, a nők a második fordulóban kezdték meg az ötfordulós harcot). Az elmúlt évek fejlődése alapján jelentős esély van arra, hogy ezúttal kört menjen a csapat.

 

fotó: Sportmarketing Ügynökség