Szabó Tünde határon túli gyermekeket fogadott az Országházban

Szabó Tünde 220 magyarul tanuló ukrán gyermeket köszöntött Magyarország Kormánya nevében pénteken az Országházban, akik az elmúlt hetet a Zánkai Erzsébet táborban töltötték magyar társaikkal együtt – adta hírül az EMMI.

Nagy öröm számunkra, hogy az Erzsébet táborokban nehéz körülmények közül érkező határon túli gyermekeket is fogadhatunk, és számukra is tartalmas, izgalmas táborozást biztosíthatunk. A magyar nyelv és kultúra értékei ugyanis, a közös élményeken keresztül válhatnak leginkább a magyar és az ukrán gyermekek közös kincsévé – fogalmazott a sportért felelős államtitkár, aki nemcsak köszöntötte a táborozókat, de sok érdekességet is megosztott velük, a magyar Országházzal kapcsolatban.

2017-ben 440 magyarul tanuló ukrán nemzetiségű gyermek és 60 kísérő nyaralhat a Zánkai Erzsébet táborban a Miniszterelnökség és az EMMI által nyújtott támogatásnak köszönhetően, július 30. és augusztus 11. között.
A külhoni fiatalok pályázattal nyerhettek lehetőséget a táborozásra, amelyet az Erzsébet Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség koordinált.

A közös táborozás legfontosabb célkitűzései hogy a fiatalok ráébredjenek összetartozásukra, megismerkedjenek a magyar nyelv és a magyar kultúra értékeivel.

A tábor programja ezért a sport, a hagyományőrzés és kézművesség mellett a magyar, mint idegen nyelv élményalapú oktatását is magában foglalja. Emellett persze lehetőséget nyújt a felhőtlen kikapcsolódásra, és arra, hogy a fiatalok életre szóló élményeket szerezzenek, barátságokat kössenek, a Parlamenti körséta során pedig közelebb kerüljenek Magyarország történelméhez is.

fotó: EMMI

Vélemény, hozzászólás?