Akrobatikus torna-vb: Három magyar döntő az első nap mérlege

Mind a három megszerezhető fináléba (statikus, dinamikus és kombinált) bejutott a Balance ATC kettőse Bernáth Dorina-Stattner Noémi a Bakuban zajló felnőtt akrobatikus torna-világbajnokságon, a másik magyar egység még pénteken délelőtt lép szőnyegre statikus gyakorlatával.

Csütörtökön megkezdődött a felnőtt akrobatikus torna-világbajnokság. A mieink két egységgel (egy női páros és egy női trió) vesznek részt a megmérettetésen. A Balance ATC duója, Bernáth Dorina és Stattner Noémi elképesztő teljesítményt nyújtott – számolt be a magyar szövetség. Már a délelőtti kvalifikációs versenyben, ahol a statikus gyakorlatukat mutatták be, remekeltek és 26.660 ponttal a negyedik helyen kerültek a hatos fináléba. Ezt követte a délutáni selejtező, ahol dinamikus gyakorlatuk is pazarul sikerült így 26.250-nel, a harmadik legjobb eredménnyel döntősek. Ennek a két kiemelkedő pontszámnak köszönhetően pedig a kombinált versenyszámban is bekerültek a legjobbak közé, mindezt 52.910 ponttal, a negyedik helyen.

A másik magyar egység, a Biksi Borbála, Horváth Elizabeth, Kutasi Vivien (Balance ATC- ÉTC vegyes) alkotta hármas. A trió csütörtökön dinamikus gyakorlatát mutatta be, amelyre 25.750 pontot kaptak. Statikus gyakorlatukkal péntek délelőtt lépnek a szőnyegre.

A világbajnokság pénteken a selejtezők második felével és a kombinált finálékkal folytatódik.

Vincze Gábor, az akrobatikus torna szakági elnöke:

Sajnos, az orosz -ukrán háború ténye és az annak megfékezésére hozott sportot érintő intézkedések beárnyékolták a felnőtt világbajnokságot is. Az orosz és fehérorosz sportolók az embargónak köszönhetően, míg az ukrán sportolók a háború miatt maradtak távol a vb-től. Az új szabályoknak  köszönhetően “szerenkénti “és összesített döntő is  lesz, mint korábban az Eb-ken. Ennek köszönhetően a magyar női páros elhessegette a komor felhőket, és a mai szereplésével kivívta részvételét mind a három döntőre, összesített és szerenként negyedikként! Jómagam több mint 20 éve foglalkozom akrobatikus tornával,de olyan még sohasem volt, hogy azon kellett bosszankodjam, miért nem másodikként( hiszen az utolsó pillanatokig 2. helyen álltak) jutunk be a döntőbe. Ha visszafogott szeretnék is maradni, azt kell mondjam, fantasztikus volt az a két gyakorlat, amit a lányok bemutattak!! Közben a női hármasunk kiemelkedő művészi és a mezőnyben a negyedik legnehezebbként jegyzett gyakorlata éppen hogy nem volt elég a 8-as szerenkénti döntőbe jutáshoz a dinamika gyakorlattal. De nincsenek elkeseredve, mert ez a mezőnyböl is kiemelkedő technikai színvonalú gyakorlat, alapot ad a holnapi statikus gyakorlat döntőbe jutást érő kivitelezéséhez! Izgatottan várjuk a pénteket!

Részletes program, Akrobatikus torna-világbajnokság, Baku (helyi idő szerint)

Március 11. selejtezők, 2. nap; 10:00-13:30 (statikus és dinamikus gyakorlatok)

Március 11. döntők, 1. nap; 16:00-19:15 (kombinált döntők)

Március 12. döntők, 2. nap; 16:00-18:50 (szerenkénti döntők első fele)

Március 13. döntők 3. nap; 16:00-18:50 (szerenkénti döntők második fele