Böczögő Dorina szerenkénti Világkupa-szériagyőztes talajon

Remekelt Böczögő Dorina a tornászok bakui Világkupáján a talaj fináléjában, ahol ezüstérmet szerzett, és ezzel a nőknél első magyar versenyzőként szerenkénti Világkupa-szériagyőztes lett talajon.

Az azeri Vk-n a szerenkénti finálék második napján ezúttal csak a hölgyek voltak érdekeltek, igaz, ők mindkét döntőben két-két tornásszal – számolt be vasárnap a magyar szövetség. Gerendán Schermann Bianka és Szilágyi Nikolett, talajon pedig Böczögő Dorina mellett szintén Schermann kvalifikált még a pénteki versenynapon. Előbbi szeren az idei első Világkupáján szereplő Szilágyi Nikolett harmadikként mutatta be gyakorlatát, több hibával, így végül 9.400 ponttal nyolcadikként zárt. Schermann 11.866 ponttal lett hetedik.

Következett a talaj finálé, ahol Schermann kezdte a gyakorlatok sorát 11.833 pontja, mint később kiderült, a hetedik pozícióhoz volt elegendő. Harmadikként Böczögő mutatkozott be, aki egy tizedet javított selejtezőbeli teljesítményéhez képest, így 13.166 pontot kapott. A későbbiekben csak a brazil nemzetiségű Julia Soares előzte meg, így a kairói aranyérem után a kétszeres olimpikon Böczögő Dorina ezúttal talajon ezüstérmet szerzett. Ez pedig azt jelentette, hogy a négy (Cottbus (nem indult), Doha (3. hely), Kairó (1. hely), Baku (2. hely) Világkupa összesített eredményét figyelembe véve a csapattal Eb-bronzérmes Böczögő Dorina megnyerte a szerenkénti Vk-szériát talajon, és ezzel a nőknél az első magyar tornász lett, aki szerenkénti Vk-szériagyőzelmet tudhat magáénak.

Böczögő Dorina:

Nagyon boldog vagyok, hogy ezüstérmes lettem, ráadásul életem legjobb E-pontszámát kaptam. A mai napon jól jött össze minden, szépen sikerült a koreográfia. Azt vettem észre, hogy a bíróknak is tetszik ez a gyakorlatom, és én is élvezem. Az első sornál megijedtem, mert nem úgy kezdtem az első elem elején, ahogy akartam, és innen nehéz korrigálni, de most sikerült, és pontosan beleálltam a sorba, mint ahogy a másodikba is. Ez Kairóban is így volt, nagy siker számomra. Szeretek itt Bakuban versenyezni, mert a körülmények kiválóak, tényleg Eb-, vb-szintű a létesítmény és a verseny is, kiváló a szervezés, jó a közönség, és ráadásul sikerült megnyernem a szériát talajon, úgyhogy nagyon örülök.

Schermann Bianka:

Gerendán és talajon is nyolcadikként kerültem fináléba, egész jó gyakorlatokkal. Sajnos, a selejtező után elkezdett fájni a térdem, így a finálék előtt nem tudtam edzeni. Úgy döntöttünk az edzőmmel, hogy nem mondjuk vissza a versenyt, ha nem romlik a lábam, úgyhogy elindultam gerendán meg talajon is. Gerendán sokat tisztultam, ami a pontokból is látszik, de volt egy-két ingásom, így 7. helyen végeztem.Talajon a 3 perces melegítésnél döntöttük el, hogy ilyen lábbal is megpróbálom a nagy gyakorlatom, ami sikerült is, de sajnos kilépés miatt nem volt előre sorom, így sokkal kevesebből indult a gyakorlat, és ezért ez is egy 7. helyre volt elég. Összességében büszke vagyok arra, hogy ilyen körülmények között is helytálltam.

Szilágyi Nikolett:

A selejtezőben hetedikként kerültem be a gerendafináléba. Ma sajnos nem sikerült olyan jó gyakorlatot bemutatni, mint a selejtezőben. Ez volt az idei év első versenye, egyben az első Világkupám. Nagyon izgultam, és sajnos ez az izgalom a gyakorlatom rovására ment egy kicsit. Ez a verseny nagyon jó volt arra, hogy szokjam a versenykörülményeket és a versenyzést is.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány:

Összességében jó Vk-sorozatot zártunk. Most Szilágyi Niki gerendán többször rontott. Látszott rajta a rutintalanság, az izgalom, ha hazaérünk, el kell beszélgetni a felkészítő edzőkkel, hogy milyen más szisztémával készüljünk tovább. Schermann Bianka a selejtezőkben jól teljesített, de van egy kisebb sérülése, ami miatt 2 napig nem igazán tudott edzeni. Talajon a dupla szuplé kontra sikerült, de vonalon kívül indította, az előre sor így kiesett, ezért kevesebb lett a pontszáma. Tudjuk, hogy ez egy rizikós elem, de a lényeg, hogy összeállt a nagy gyakorlat másodszorra is, és beleállt, megpróbálta, úgyhogy ezzel készülünk majd az Eb-re is. A gerendagyakorlat is jó volt, kisebb megingásokkal ugyan, de jól megcsinálta. Dorinának a 13 feletti pontszáma remek, szép tiszta gyakorlatot mutatott be, amivel megérdemelten lett második. Ebben a Vk-sorozatban, ami most ért véget, egyértelműen legkiegyensúlyozottabban és a legeredményesebben szerepelt a magyar válogatottból.

 

fotó: MATSZ