Megvan az első magyar győzelem a hazai jégkorong-vb-n!

A házigazda magyar válogatott 3-2-re legyőzte az olasz csapatot a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság második fordulójában, hétfőn a Papp László Budapest Sportarénában.

Korábban 37 alkalommal találkozott a két csapat, 12 magyar és 18 olasz siker mellett 7 döntetlen született. Ezt megelőző három mérkőzésüket a magyarok nyerték, legutóbb a februári katowicei felkészülési tornán 4-1-re.

Az olaszok a lengyelek 3-1-es legyőzésével kezdték a tornát, míg a magyar válogatott kétharmadnyi helytállást követően 3-0-ra kikapott a kazahoktól.

Olaszorszag_Magyarorszag15_Jegkorong_vb2018_Rotgfotok_sportmenu

Ezúttal is látványos lézerbemutató előzte meg a találkozót, majd a magyar válogatott kabalaállatát, Csúszkát köszöntötte nagy tapssal a 7150 néző.

A mérkőzés az olaszok nyomásával indult, akik szerencsés találattal szereztek vezetést: Kevin Wehrs borította fel a magyar kapu előtt Tommaso Traversát, a fekvő csatáron pedig megpattant a távolról ellőtt korong, s Vay Ádám felett a hálóba pörgött. A gólt követően aktívabbá vált Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese, ám változatlanul az olaszok kísérleteztek többet, 16-4 volt a kapura lövések száma az első húsz percben.

Olaszorszag_Magyarorszag13_Jegkorong_vb2018_Rotgfotok_sportmenu

A második játékrész a rendkívül aktívan kezdő házigazda egyenlítésével indult: Sofron István keresztpasszából Sarauer Andrew szerezte a vb első magyar gólját. A játék kiegyenlítettebbé és feszültebbé vált, s bár a harmad közepén az olaszok bejuttatták a korongot a magyar kapuba, a játékvezetők szabálytalanság miatt nem adták meg a gólt. Kicsivel később Thomas Larkin találatával viszont emberhátrányban kerültek újra előnybe a tavaly még a világelitben szereplő olaszok. A vezetésük azonban mindössze 55 másodpercig tartott, a létszámfölényt kihasználva szép összjáték végén a csapatkapitány Vas János értékesítette Sebők Balázs passzát. A harmad végén nagy fölényben játszott a házigazda, bár ebben a játékrészben is többször lőttek kapura az olaszok (17-10).

Olaszorszag_Magyarorszag23_Jegkorong_vb2018_Rotgfotok_sportmenu

A záró felvonás elején szinte felrobbant a Papp László Budapest Sportaréna, amikor Wehrs átadását Sebők váltotta gólra: először mutatott magyar előnyt a kivetítő. A nézők meg-megújuló bíztatása mellett sorra vezette a veszélyes támadásokat a házigazda, s uralta a játékot.

A harmad közepén a közönség hangos skandálással köszöntötte a kivetítőn feltűnő, a lelátón ülő Pat Cortinát, akinek a vezetésével tíz éve, Szapporóban először harcolta ki az A csoportos részvételt a nemzeti együttes. Az utolsó öt percre fordulva a „Gyerünk, gyerekek, egy ország veletek”, illetve a „Hajrá, magyarok!” zúgott, a magyarok pedig önfeláldozó védekezéssel állták az utolsó percben a kapuslehozatal miatt létszámfölényben támadó olasz rohamokat, s megszerezték első győzelmüket a vb-n.

Olaszorszag_Magyarorszag29_Jegkorong_vb2018_Rotgfotok_sportmenu

A magyar válogatott legjobbja Sebők Balázs, míg az olaszoké a csapatkapitány Armin Helfer lett, a díjat Pat Cortina, illetve korábbi segítője, Diego Scandella adták át.

Olaszorszag_Magyarorszag28_Jegkorong_vb2018_Rotgfotok_sportmenu

A magyar válogatott a keddi pihenőnapját követően szerdán a szlovénokkal, csütörtökön a lengyelekkel játszik. A világbajnokságot a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda.

Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

Róth Tamás fotóalbuma:

Olaszország - Magyarország hoki-vb '180423.

Eredmény, 2. forduló:
Magyarország-Olaszország 3-2 (0-1, 2-1, 1-0)
gólszerzők: Sarauer (22.), Vas J. (33.), Sebők (42.), illetve Traversa (5.), Larkin (32.)

További eredmény:
Lengyelország-Szlovénia 4-2 (1-0, 2-1, 1-1)

Az állás:
1. Kazahsztán 3 pont/1 mérkőzés (3-0)
2. Nagy-Britannia 3/1 (3-1)
3. Olaszország 3/2 (5-4)
4. Lengyelország 3/2 (5-5)
5. Magyarország 3/2 (3-5)
6. Szlovénia 0/2

(MTI)

fotók: Sportmenü / Róth Tamés