Országúti kerékpáros ifjúsági Világkupa először Magyarországon

Sporttörténelmi sikerként könyvelhető el, hogy 2020-ban Nyíregyházán és környékén rendezhetik az országúti kerékpáros ifjúsági világkupa kilencedik fordulóját. A szabolcsi megyeszékhely idén már otthont adott két nemzetközi versenynek, s bizonyított is a V4 sorozat házigazdájaként. A tíz fordulós, nemzetközi korosztályos sorozat, a sportág történetében először látogat hazánkba.

A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint országúti kerékpáros világversenyre elég régen, 1928-ban került sor utoljára Magyarországon, amikor is világbajnokságot rendezhetett Budapest, így már csak ezért is – de természetesen nem kizárólag emiatt – jelentős ez a sportesemény, amely 2020. július 24-26. között kerül megrendezésre hazánkban.

A nemzetközi szövetség (UCI) Nations’ Cup versenynaptárában szereplő, a Visegrád 4 Kerékpárverseny hazai viadalait is szervező Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület (MER SE) rendezésében, Visegrad 4 Juniors néven megvalósuló háromnapos ifjúsági világkupa viadal három országúti mezőnyversenyből és egy egyéni időfutamversenyből áll majd a tervek szerint:

1. szakasz, 2020. július 24., Vásárosnamény-Nyíregyháza, országúti mezőnyverseny, 99,7 km
2/a szakasz, 2020. július 25., Kisvárda-Ibrány, országúti mezőnyverseny, 74,4 km
2/b szakasz, 2020. július 25., Nyíregyháza, egyéni időfutamverseny, 4,7 km
3. szakasz, 2020. július 26., Vásárosnamény-Nyíregyháza, országúti mezőnyverseny, 114,7 km

A Nations Cup futamain válogatottak vesznek részt, és olyan legendás versenyek junior verzióját foglalják magukba, mint a Párizs-Roubaix vagy a Gent-Wevelgem.