Ungvári Miklóst a szíve vitte a hetedik helyig

A negyven esztendős Ungvári Miklós mindent kiadott magából, pályafutásának tizenharmadik világbajnokságán öt mérkőzést vívott és végül a hetedik helyig jutott. Sokat érhet ez a siker Tokió szempontjából!

A magyar szövetség szerdai beszámolója szerint igazi érzelmi hullámvasúton ültünk a budapesti világbajnokság harmadik versenynapján. Négy judósunkért szoríthattunk, s valamennyien megörvendeztették a hazai publikumot, de azért akadtak rossz pillanatok is. Ungvári Miklós minden tudását összeszedve óriásit harcolt, s esélyt adott magának Tokióra, Karakas Hedvigből egy hősiesen, sikerrel megvívott csata olyan sokat kivett, hogy nem tudott tovább menetelni, de így is kijutott a tokiói olimpiára, két reménységünk, Szabó Frigyes és Kármán Andrea is tudott mérkőzést nyerni a hazai rendezésű világbajnokságon.

Nincsenek szavak arra, amit Ungvári Miklós mutatott kedden a Papp László Budapest Sportarénában. Eddig is a sportág ikonikus alakja volt, olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok, sokak példaképe itthon és külföldön egyaránt, de ezúttal azt is megmutatta, hogyan kell negyven esztendősen felvenni a harcot a fiatalokkal.

Nyilván a szíve is hajtotta, hiszen rengetegen eljöttek neki szurkolni, alighanem hosszú és igen sikeres pályafutásának utolsó világbajnokságára. Miki nehéz meccsel kezdett, hiszen ellenfele, a grúz származású, görög színekben szereplő, még juniorkorú Cutlasvili – aki több mint két évtizeddel fiatalabb nála – már remek eredményekkel hívta fel magára a figyelmet.

Ungvári Miklós nagyot harcolt, a hosszabbításban tudta „eladni” kisbelső dobását, amiért vazarit kapott. Ugyanez a dobás hozta meg számára a győzelmet a második körben a gambiai Njie ellen is, aztán következett egy sokáig emlékezetes, hosszabbításban kiharcolt győzelem a világranglista negyedik helyezettje ellen: a mongol Tsend-Ochir – aki hosszú veretlenségi sorozatnak mondhatott búcsút ezekben a percekben – nem találta az ellenszert a rutinos magyar ellen.

A csodálatos menetelés a negyeddöntőben folytatódott. A londoni olimpia 66 kilogrammos döntőjének két résztvevője csapott újra össze. A grúz Savdatuasvili hatalmas elánnal kezdett, kétszer is kikényszerített egy-egy intést a Ceglédi VSE versenyzőjének, aki azonban állta a sarat. Ungvári Miklós kapott erőre, eközben a grúz szuflája látszott kifogyni. Elkeseredett küzdelem folyt a tatamin a győztes akcióért, a hosszabbításban a tizenegyedik percig jutott el a két nagy harcos, amikor a bíró kimondta a döntést, kirótta a magyar harmadik büntetését is.

A vigaszágon a világbajnoki bronzérmes azeri Heydarov volt az ellenfél, de kipihenni az előző nagy csatát nem volt sok idő, Bíró Tamás tanítványa minden erőfeszítése ellenére végül alul maradt, leszorítással veszítette el az összecsapást, és ezzel a hetedik helyen zárta tizenharmadik világbajnokságát.

Szó szerint minden véget ért, nemcsak a világbajnokság, hanem egy komplett karrier. Egy olimpiai álom. Sok minden. Ezt a mérkőzést meg kellett volna fognom – nyilatkozta Ungvári Miklós a vigaszági összecsapás után. – Pedig úgy éreztem, meg tudom csinálni. Talán több bravúr kellett volna hozzá. Talán annyit kivett belőlem az előző pár mérkőzés, hogy ellőttem az összes puskaport. Annyi minden kavarog most bennem, túl hamar véget ért ez az egész. Per pillanat csak a vesztes meccsekre tudok gondolni, ennek még ülepednie kell és kell egy kis idő, hogy megnyugodjak. Hosszú nap van mögöttem, sajnos pont a vége előtt nem tudtam annyira felvenni a kesztyűt, hogy simán meglegyen a kvalifikációs pontom. Nagyon sajnálom, ha csalódást okoztam bárkinek, és külön köszönöm a szurkolóknak, hogy tartották bennem a reményt. Csak mentem, bunyóztam, nem hallottam semmit. Mint egy igazi Rocky filmben. Ez egy kőkemény adok-kapok volt.

Azért még néhány napot érdemes várni azzal a búcsúval, hiszen sokat, nagyon sokat, akár tokiói indulást is érhet majd ez a siker. A világbajnokságon megszerzett 520 ranglistaponttal Ungvári Miklós feljebb kapaszkodott a rangsorban. A saját súlycsoportjában nem sikerült kvótát szereznie (a diirekt kvótához világbajnoki címet kellett volna szereznie, a kontinentális kvótához pedig legalább bronzérmet), de szerencsés esetben mégis övé lehet a kontinentális szabadkártya. Ehhez arra lenne szüksége, hogy Özbas Szofi szerdán meg tudja őrizni „direkt kvótáját”, pénteken pedig Cirjenics Miklós javítani tudjon a pozícióján – ha az Atomerőmű SE 100 kilogrammos judósa meg tudja előzni egyik előtte álló riválisát a rangsorban (ehhez legalább két mérkőzést kellene nyernie), akkor már ő is a direkt kvótások közé kerülne, s a kontinentális szabadkártya Ungvári Miklósra szállhatna át. Persze, kicsit sok a ha, de megmaradt az esély az ötödik olimpiára!

Alighanem pályafutásának leghosszabb küzdelmét vívta Európa-bajnoknőnk, Karakas Hedvig, aki a brazil Nascimentóval csaknem tizenhat perces mérkőzést vívott. Hatalmas és idegőrlő csata volt, amelynek során mindkét fél többször is visszatáncolt a szakadék széléről, ám végül a BHSE klasszisa karfeszítéssel be tudta húzni a győzelmet.

Az óriási harc rengeteget kivett 2020 legjobb magyar sportolónőjéből, Toncs Péter tanítványa ugyanis nem nagyon tudta felvenni az orosz Konykina által diktált tempót a második fordulóban. Az oroszok Európa-bajnoki bronzérmese többször is megpróbálta kitolni a küzdőtérről ellenfelét, sajnos ezekért a szőnyegszéli helyzetekért Hédi kapott intést, így elég hamar két intésnyi hátrányba került, s a harmadik percben megkapta a harmadik intését is, ez pedig a továbbjutásba került.

Igazából nem voltam gyors, nem tudtam kombinálni a dolgokat. Eljutottam egy-egy fogásig, de utána nem jött az, ami szokott, nem tudtam váltani – mondta Karakas Hedvig. – Az első mérkőzésnél ugyanezt éreztem. Valószínűleg átbeszéljük, hogy mi volt ennek az oka. Csalódott vagyok, hogy most búcsúznom kell és nem jutottam el érmes meccsekig. De nagyon köszönöm azoknak, akik eljöttek és szurkoltak nekünk!

Karakas Hédinek a vb-n nem kellett az olimpiai kvalifikációs rangsorra figyelnie, hiszen a budapesti eredményektől függetlenül tokiói indulónak számított, s ez kedden sem változott. Bár a hivatalos rangsort a Nemzetközi Judo Szövetség csak a világbajnokság után hozza nyilvánosságra, kijelenthetjük, immár három biztos tokiói indulónk van, Csernoviczki Éva és Pupp Réka mellett Karakas Hedvig is „direkt kvótával” harcolta ki az indulás jogát!

A két nagy csillag mellett az UTE két reménysége is ezen a napon szerepelt a világbajnokságon. A 73 kilogrammosoknál a Grand Prix-bronzérmes Szabó Frigyes Burkina Fasó-i judós ellen kezdett, s végül Csák József tanítványának egy vazarival sikerült kicsikarnia a győzelmet. A spanyol Cases Roca következett, aki földharcban jobbnak bizonyult, a nagy szívvel harcoló újpesti judós így nem küzdhetett tovább.

Az első mérkőzésen két-két intés után végül egy vazarival sikerült felülkerekednem az ellenfelemen, a másodikon viszont kikaptam egy leszorítással. Bosszantó, hiszen az előzetes erősorrend alapján meg kellett volna nyernem utóbbit is – vélekedett Szabó Frigyes. – Természetesen a néhány hónapnyi kényszerű kihagyás fizikailag mindenképpen hátrányt jelentett, és bármennyire is próbáltunk a száz százalékra törekedni az edzőmmel, voltak hiányosságaim. Ettől függetlenül már nagyon vártam a világbajnokságot, szeretek versenyezni, főleg hazai közönség előtt. A tatamin is hallani lehetett a fantasztikus biztatást, rengeteg erőt adott ez nekem. A jövőre nézve nagy tervekkel rendelkezem, szeretnék feljebb lépni egy súlycsoportot, hiszen úgy érzem, a nyolcvanegy kilóban még szebb eredményeket tudnék elérni.

Ugyancsak győzelemmel kezdett pályafutásának első felnőtt világbajnokságán az 57 kilogrammos Kármán Andrea. Maróti Gábor huszonegy esztendős tanítványa nagyon harcos judóval, a hosszabbításban le is győzte első riválisát, az amerikai Fulgentest. A második fordulóban a sportág egyik legendás alakjával, az olimpiai bronzérmes, ötszörös vb-érmes, hatszoros Európa-bajnok portugál Telma Monteiróval találkozott. Az összecsapás során nem játszott alárendelt szerepet, több akciója is volt, ám végül a hatalmas rutin győzött, intésekkel Monteiro jutott tovább.

„Huszonegy évesen kevésbé tapasztalt versenyzőnek számítok ebben a mezőnyben és ez már érezhetően egy teljesen más szint. Azzal, hogy az első meccsemen sikerült győzni, már teljesítettem azt a célt amiért ide jöttem. Nagyon sokat számított a szurkolás, általában meccs közben nem szoktam rá figyelni, de most sokszor hallottam, és nagyon sok erőt adott nekem. Azt hiszem mindent ki tudtam adni magamból, ami bennem volt” – mondta Kármán Andrea.

A délutáni küzdelmeket egy kedves ünnepség előzte meg: Vincze Zoltán versenybíró évtizedes munkásságáért vehetett át elismerést. Tonino P. Churlia, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) bíró bizottságának titkára és Alekszandr Jackevics, az Európai Judo Szövetség (EJU) bíró bizottságának igazgatója nyújtotta át az IJF tiszteletbeli nemzetközi versenybírói kitűzőjét Vincze Zoltánnak.

Szerdán újra négy magyar lép tatamira, a friss Grand Slam-győztes, kétszeres Eb-bronzérmes Ungvári Attila már nagy valószínűséggel olimpiai résztvevő, jó formáját átmentve megörvendeztetheti a szurkolókat, de nem lesz könnyű dolga, hiszen mindjárt az olimpiai bajnok orosz Halmurzajevvel kezd. Az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofinak jó lenne megvédeni Budapesten a direkt olimpiai helyét, két fiatal, Tóth Benedek és Varga Brigitta számára pedig elsősorban a tapasztalatok gyűjtése a cél ezen a viadalon.

A program

JÚNIUS 9.,SZERDA (Tv: M4Sport, 10:00 és 17:00, élő)

Férfiak, 81 kg (címvédő: Sagi Muki, izraeli;
magyar induló: Ungvári Attila, Ceglédi VSE és Tóth Benedek, MTK Budapest)
Nők, 63 kg (címvédő: Clarisse Agbegnenou, francia;
magyar induló: Özbas Szofi, Békés Megyei Kano JSE és Varga Brigitta, KSI SE)
10:00: selejtezők; 17:00: érmes mérkőzések, döntők

FONTOS INFORMÁCIÓ A NÉZŐKNEK
A világbajnokságon minden nap 3000 néző tekintheti meg a helyszínen a világbajnoki küzdelmeket. A szervező bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy akik az ingyenes belépőkért regisztráltak, minden nap 13 óráig vehetik át belépőjüket, utána megnyitják a belépési lehetőséget minden védettségi igazolvánnyal rendelkező előtt, természetesen a létszám erejéig.

Világbajnokság, Budapest

FÉRFIAK

60 KG (46 induló)
1. Jago Abuladze (orosz)
2. Guszman Kirgizbajev (kazah)
3. Francisco Garrigos (spanyol)
3. Karamat Huseynov (azeri)
5. Walide Khyar (francia)
5. Magzan Samsadin (kazah)
7. Unubold Lkhagvajamts (mongol)
7. Janiszlav Gercsev (bolgár)

66 KG (59 induló)
1. Marujama Dzsosiro (japán)
2. Manuel Lombardo (olasz)
3. Samilov Jakub (orosz)
3. Baskhuu Yondonperenlei (mongol)
5. Jeldosz Zhumakanov (kazah)
5. Orkhan Safarov (azeri)
7. Dmitrij Minkov (fehérorosz)
7. Kilian Le Blouch (francia)

73 KG (62 induló)
1. Lasa Savdatuasvili (grúz)
2. Tommy Macias (svéd)
3. Hasimoto Soicsi (japán)
3. Bilal Ciloglu (török)
5. Hikmatilloh Turajev (üzbég)
5. Hidayet Heydarov (azeri)
7. UNGVÁRI MIKLÓS (Ceglédi VSE)
7. Salvador Cases Roca (spanyol)
SZABÓ FRIGYES (UTE) helyezetlen

NŐK

48 KG (42 induló)
1. Cunoda Nacumi (japán)
2. Koga Vakana (japán)
3. Julia Figueroa (spanyol)
3. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
5. Distria Krasniqi (koszovói)
5. Keisy Perafan (argentin)
7. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
7. Shirine Boukli (francia)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) és
MAMIRA LUCA (Toto Sport) helyezetlen

52 KG (45 induló)
1. Sisime Ai (japán)
2. Ana Perez Box (spanyol)
3. Fabienne Kocher (svájci)
3. Gefen Primo (izraeli)
5. Joana Ramos (portugál)
5. Dijora Keldijorova (üzbég)
7. Sosorbaram Lkhagvasuren (mongol)
7. Amber Ryheul (belga)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) helyezetlen

57 KG (39 induló)
1. Jessica Klimkait (kanadai)
2. Tamaoki Momo (japán)
3. Theresa Stoll (német)
3. Nora Gjakova (koszovói)
5. Christa Deguchi (kanadai)
5. Marica Perisics (szerb)
7. Telma Monteiro (portugál)
7. Anasztaszija Konykina (orosz)
KARAKAS HEDVIG (BHSE) és
KÁRMÁN ANDREA (UTE) helyezetlen

A magyarok eredményei

FÉRFIAK

73 KG.

1. forduló:
Szabó Frigyes–Lucas Diallo (Burkina Fasó-i) 7–0;
Ungvári Miklós–Mihail Cutlasvili (görög) aranyponttal 7–0.

2. forduló:
Szabó Frigyes–Salvador Cases Roca (spanyol) 0–10;
Ungvári Miklós–Faye Njie (gambiai) 10–0.

3. forduló:
Ungvári Miklós–Tsogtbaatar Tsend-Ochir (mongol) aranyponttal 10–0.

Negyeddöntő:
Ungvári Miklós–Lasa Savdatuasvili (grúz) aranyponttal, intéssel 0–10.

A vigaszágon:
Ungvári Miklós–Hidayat Heydarov (azeri) aranyponttal 0–10

NŐK

48 KG.

1. forduló:
Csernoviczki Éva–Gulnur Muratbajeva (üzbég) 10–0
Mamira Luca–Otgontsetseg Galbadrakh (kazah) 0–10

2. forduló:
Csernoviczki Éva–Distria Krasniqi (koszovói) mérkőzés nélkül 0–10

52 KG.

1. forduló:
Pupp Réka–Agata Perenc (lengyel) aranyponttal 7–0

2. forduló:
Pupp Réka–Aleszja Kuznyecova (orosz) 10–0

3. forduló:
Pupp Réka–Sisime Ai (japán) 0–7

57 KG.

1. forduló:
Karakas Hedvig és Kármán Andrea erőnyerő

2. forduló:
Karakas Hedvig–Ketelyn Nascimento (brazil) aranyponttal 10–0;
Kármán Andrea–Amelia Fulgentes (amerikai) aranyponttal 10–0.

3. forduló:
Karakas Hedvig–Anasztaszija Konykina (orosz) intéssel 0–10
Kármán Andrea–Telma Monteiro (portugál) intéssel 0–10

A JUDO MAGYAR VILÁGBAJNOKI ÉRMESEI ÉS HELYEZETTEI

ARANYÉRMES (2)
Kovács Antal (95 kg, 1993, Hamilton)
Braun Ákos (73 kg, 2005, Kairó)

EZÜSTÉRMES (7)
Bujkó Tamás (60 kg, 1983, Moszkva)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1993, Hamilton)
Kovács Antal (100 kg, 2001, München)
Mészáros Anett (70 kg, 2009, Rotterdam)
Mészáros Anett (70 kg, 2010, Tokió)
Bor Barna (open, 2011, Tyumeny)
Tóth Krisztián (90 kg, 2014, Cseljabinszk)

BRONZÉRMES (15)
Varga Imre (+95 kg, 1979, Párizs)
Ozsvár András (open, 1981, Maastricht)
Ozsvár András (open, 1983, Moszkva)
Bujkó Tamás (60 kg, 1985, Szöul)
Bujkó Tamás (65 kg, 1987, Essen)
Csősz Imre (open, 1991, Barcelona)
Ungvári Miklós (66 kg, 2005, Kairó)
Ungvári Miklós (66 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Hadfi Dániel (100 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Baczkó Bernadett (57 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Mészáros Anett (70 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Ungvári Miklós (66 kg, 2009, Rotterdam)
Karakas Hedvig (57 kg, 2009, Rotterdam)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2011, Párizs)
Mészáros Anett (70 kg, 2011, Párizs)

ÖTÖDIK HELYEZETT (25)
Pulai János (63 kg, 1971, Ludwigshafen)
Varga Imre (+93 kg, 1975, Bécs)
Kiss Endre (80 kg, 1975, Bécs)
Molnár Károly (70 kg, 1975, Bécs)
Varga Imre (open, 1979, Párizs)
Nagysolymosi Sándor (71 kg, 1981, Maastricht)
Fürjész István (65 kg, 1983, Moszkva)
Gyáni János (86 kg, 1985, Szöul)
E. Kovács János (95 kg, 1985, Szöul)
Dubovszky István (+95 kg, 1987, Essen)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1989, Belgrád)
Wágner József (60 kg, 1989, Belgrád)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1991, Barcelona)
Csősz Imre (open, 1993, Hamilton)
Pekli Mária (56 kg, 1993, Hamilton)
Csák József (65 kg, 1995, Tokió)
Csizmadia Eszter (63 kg, 1999, Birmingham)
Illyés Miklós (73 kg, 1999, Birmingham)
Bor Barna (open, 2008, Levallois)
Tóth Krisztián (90 kg, 2013, Rio de Janeiro)
Csoknyai László (81 kg, 2017, Budapest)
Tóth Krisztián (90 kg, 2017, Budapest)
Bor Barna (+100 kg, 2017, Budapest)
Tóth Krisztián (90 kg, 2018, Baku)
Tóth Krisztián (90 kg, 2019, Tokió)

HETEDIK HELYEZETT (22)
Kincses Tibor (60 kg, 1981, Maastricht)
Németh Károly (78 kg, 1983, Moszkva)
Szabó Miklós (86 kg, 1983, Moszkva)
Kékes Ibolya (66 kg, 1987, Essen)
Zsoldos Zsolt (78 kg, 1991, Barcelona)
Nagy Zsuzsa (61 kg, 1991, Barcelona)
Csősz Imre (+95 kg, 1993, Hamilton)
Csák József (65 kg, 1993, Hamilton)
Gránicz Éva (open, 1993, Hamilton)
Hadfi Dániel (100 kg, 2005, Kairó)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Ungvári Attila (73 kg, 2009, Rotterdam)
Ungvári Miklós (66 kg, 2010, Tokió)
Karakas Hedvig (57 kg, 2010, Tokió)
Joó Abigél (78 kg, 2011, Párizs)
Bor Barna (+100, 2011, Párizs)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2015, Asztana)
Karakas Hedvig (57 kg, 2015, Asztana)
Ungvári Miklós (73 kg, 2015, Asztana)
Tóth Krisztián (90 kg, 2015, Asztana)
Bor Barna (+100 kg, 2015, Asztana)
Ungvári Miklós (73 kg, 2021, Budapest)

fotó: MJSZ / Horváth György