Lévai Zoltán a vigaszágról juthat Párizsba

A kötöttfogásúak küzdelmeivel csütörtökön Isztambulban megkezdődött a birkózók olimpiai világkvalifikációja, az utolsó verseny, amelyen párizsi kvótát lehet szerezni.

A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a rajton négy magyar volt érintett, az Eb-ezüstérmes Váncza István (67 kg, FTC), a vb- és Eb-2., Eb-3. Lévai Zoltán (77 kg, BHSE), a vb-ezüstérmes, olimpiai 5. Szőke Alex (97 kg, ESMTK), valamint az Eb-3. Vitek Dárius (130 kg, BHSE). Mint látszik, mindannyian álltak már dobogón valamilyen világversenyen, így papíron volt esélyük súlycsoportjuk legjobb három versenyzője közé kerülni a hatalmas mezőnyben. Sajnos azonban hasonló koreográfiát követtek: egy magabiztos siker után mind a négyüknek jött egy szoros kudarc.

Váncza 45 másodperc alatt „kidobálta a teremből” (10-0, technikai tus) az Ázsia-bajnoki 3. indiai Ashu Ashut, aztán viszont egy szerencsétlen szőnyeg széli helyzet után 2-1-re kikapott az Eb-5. német Etienne Kinsingertől. Lévai 6-0-ra verte az Eb-5. ukrán Volodimir Jakovlijevet, majd akció nélküli 2-1-gyel alulmaradt a vb- és Eb-bronzérmes örmény születésű bolgár Aik Mnacakanjannal szemben. Szőke méltó módon (10-1, technikai tus) vett revánsot a bakui európai kvalifikáción őt felülmúló Eb-2., grúz származású olasz Nikoloz Kakhelashvilin, ám egy másik született grúz, a szerb színeket képviselő Eb-2., vb-3. Mihail Kadzsaja már kifogott rajta (1-1, később szerzett aktivitási pont). Vitek 9-0-s technikai tussal lépett át a szerb Borisz Petrusicson, ám aztán 4-2-re kikapott a vb-3. norvég Oskar Marviktól. Mivel a magyarokat legyőzők közül csak Mnacakanjan jutott be a döntőbe, pénteken Lévai Zoltán folytathatja a vigaszágon, először spanyol riválissal.

Pénteken a nők is elkezdik isztambuli csatáikat, az Eb-2. Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC) bolgár vagy marokkói, az Eb-3. Galambos Ramóna (57 kg, BHSE) azeri, az U23-as Eb-3. Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA) pedig palaui rivális ellen rajtol. Minden súlycsoportból hárman szereznek kvalifikációt, a döntősök, valamint a bronzérmesek kvótamérkőzéseinek győztesei.

Fotó: UWW