Sam Welsford nyert a Tour de Hongrie nyitónapján

A kaotikus hajdúszoboszlói sprintbefutót követően a BORA-hangsrohe versenyzője ölthette magára a Tour de Hongrie első sárga trikóját.

A szervezők szerdai közlése szerint a karcagi Sámándob lábánál Abdrashov Zhanibek, a Kazah Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteKrzysztof Filipowicz, a Lengyel Köztársaság tisztelebeli konzulja; F. Kovács Sándor országgyűlési képviselődr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő és korábbi földművelésügyi miniszter; Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke; Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkárSzepesi Tibor, Karcag polgármestere és Eisenkrammer Károly főszervező vágták át a rajtszalagot.

A nap szökése viszonylag hamar kialakult: Rózsa Balázs (Epronex Hungary), Filutás Viktor (magyar válogatott), a spanyol Mikel Bizkarra (Euskaltel – Euskadi) és a cseh Martin Voltr (Pierre Baguette Cycling Team) tudtak ellépni, előnyük 3 perc környékén tetőzött. A szakasz elején Peter Sagan egy kisebb bukásba keveredett, de hamar visszatért a főmezőnybe.

A tiszafüredi gyorsasági részhajrát Voltr vitte el Rózsa és Filutás előtt. A hajdúszoboszlói második részhajrát még megnyerte Filutás Viktor, ezután azonban a Pierre Baguette Cycling kerekese maradt szólóban elől. 20 kilométerre a céltól Bizkarrát, Rózsát és Filutást is megfogta a főmezőny, így az összetett esélyesek harcoltak a fennmaradó bónuszmásodpercekért. A címvédő Marc Hirschi (UAE Team Emirates) kettőt, Lander Loockx (TDT – Unibet) egyet szerzett.

Voltrt végül 13 kilométerre a céltól fogta meg a főmezőny, így az utolsó akadály is elhárult a sprintbefutó elől. Nem mindenki volt azonban szerencsés: Peter Sagan versenyét defekt, az összetett esélyesként számon tartott Harm Vanhoucke napját egy kisebb esés nehezítette.

Az utolsó métereken egy súlyos bukás borzolta a kedélyeket, mely során Campbell Stewart (Jayco – AlUla) és Sebastian Kolze Changizi (Tudor) kerültek elsőként a földre. A kaotikus befutót az ausztrál Sam Welsford (BORA-hansgrohe) nyerte két olasz, Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan) és Jakub Mareczko (Corratec – Vini Fantini) előtt.

Welsford győzelméhez sárga és zöld trikó is járt. A piros mez hegyi hajrák hiányában az összetett második helyezettjéhez, Voltrhöz került, míg a fehér az összetettben ötödik helyen álló Rózsa Balázsé.

Welsford értékelésében kiemelte: a szél miatt volt ideges a szakasz egy része, ezt leszámítva elég nyugodt etap volt, csapata pedig jó munkát végzett érte.

„Szerencsére pont jó pozícióban voltam a sprintben, tudtam más vonatokra tenni a kereket. Nagyon boldog vagyok, hogy elég jók voltak a lábaim ahhoz, hogy befejezzem a munkát és megszerezzem az első győzelmemet Magyarországon”

– hangsúlyozta az MTI-nek.

A második szakaszon szintén sprintre számít, szerinte a harc az összetettért majd csak a harmadik etaptól kezdődik meg.

A Tour de Hongrie május 9-én Tokaj és Kazincbarcika között egy 162 kilométeres etappal folytatódik.
45. Tour de Hongrie, 1. szakasz (Karcag – Hajdúszoboszló, 166 km)

1. Sam Welsford (ausztrál, BORA-hansgrohe)
2. Samuel Quaranta (olasz, MBH Bank Colpack Ballan) +0:00
3. Jakub Mareczko (olasz, Corratec – Vini Fantini) +0:00
4. Nicklas Amdi Pedersen (dán, TDT – Unibet) +0:00
5. Manuel Penalver (spanyol, Polti – Kometa) +0:00
6. Mark Cavendish (brit, Astana Qazaqstan Team) +0:00
7. Jon Aberasturi (spanyol, Euskaltel – Euskadi) +0:00
8. Andrej Liska (szlovák, Pierre Baguette) +0:00
9. Jarne van de paar (belga, Lotto Dstny) +0:00
10. Tomas Kalojiros (cseh, Pierre Baguette) +0:00

Az összetettben:

1. Sam Welsford (ausztrál, BORA-hansgrohe)
2. Martin Voltr (cseh, Pierre Baguette) +0:03
3.Samuel Quaranta (olasz, MBH Bank Colpack Ballan) +0:04
4.Jakub Mareczko (olasz, Corratec – Vini Fantini) +0:04
5. Rózsa Balázs (magyar, Epronex Hungary) +0:06
6. Filutás Viktor (magyar válogatott) +0:06
7. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) +0:08
8. Lander Loockx (belga, TDT – Unibet) +0:09
9. Nicklas Amdi Pedersen (dán, TDT – Unibet) +0:10
10. Manuel Penalver (spanyol, Polti – Kometa) +0:10

A pontverseny első helyezettje: Sam Welsford (ausztrál, BORA-hansgrohe)

Teljes eredménylista: ITT

Fotó: Tour de Hongrie